El Síndic i el departament d’Ensenyament reprenen el pacte contra la segregació després de l’”stand by” del 155

El Conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha anunciat que es preveuen aplicar mesures que no depenguin de “qüestions pressupostàries” a partir del curs 2019-20, com el nou decret d’admissió de l’alumnat

Sandra Vicente
 
 
 
Escola d'educació primària Sant Roc, Olot. /Carles Palacio

Escola d'educació primària Sant Roc, Olot. /Carles Palacio

El conjunt de la comunitat educativa coincideix que un repte que cal emprendre urgentment és el de la segregació escolar. Les desigualtats entre escoles -tant entre públiques com amb concertades- afecten el resultat acadèmic dels alumnes i són especialment visibles en ciutats mitjanes i grans. Abans de l’aplicació del 155, el Síndic de Greuges va aconseguir impulsar un pacte contra la segregació amb tots els actors, inclòs del departament d’Ensenyament, però els treballs van quedar a mitges per la falta de lideratge polític.

Es van arribar a realitzar dues reunions amb diversos actors, la darrera de les quals va ser al juliol de 2017. “El trasbals social i polític a Catalunya, així com l’aplicació del 155 amb el seu conseqüent ‘no govern’, han posat traves a la política educativa que veníem plantejant”, ha afirmat Rafael Ribó, Síndic de Greuges, qui ha impulsat la represa de les negociacions del pacte contra la segregació. Així, la que ha estat la tercera reunió s’ha celebrat aquest dimecres, amb la presencia de nous actors, com ha estat el nou conseller, Josep Bargalló, qui ja va fer de la lluita contra la segregació un dels punts importants de la seva -curta- responsabilitat al cap del Departament d’Educació del desembre del 2003 al febrer de l’any següent.

Amb aquesta tornada a la taula de negociacions, el Síndic ha apuntat que a mitjans d’octubre “ja podrem tenir un document amb mesures concretes que podrem anar aplicant per lluitar contra la segregació, tant d’accés als centres com de gestió dels mateixos”. Així, tant el Síndic com el Conseller han coincidit en que la manca d’equitat és un problema del sistema escolar, però que “mentre hi hagi segregació a la societat no es pot plantejar la seva desaparició a l’escola. Els centres són una eina important per aquesta lluita, però no podem donar-los la responsabilitat única”, ha apuntat Bargalló, qui s’ha compromés a que el curs 2019-20 ja s’apliquin algunes “mesures efectives” del document que s’aprovi.

Tot i que cap dels dos no ha volgut concretar massa sobre les mesures que apareixen al document sobre el que s’està discutint, Bargalló ha afirmat que no hi ha mesures que difereixin gaire de les que ja es van plantejar a les dues primeres reunions. “El pacte s’ha tornat a expressar de manera similar a la del juliol del 2017, però en tant que s’han afegit actors nous a la taula i que hi ha hagut canvis de responsables al cap d’algunes entitats i de la conselleria mateixa, hem de reprendre les reunions”, ha apuntat Ribó.

Els documents sorgits de les trobades anteriors recollien part de les recomanacions que el Síndic de Greuges ha realitzat en els dos informes sobre segregació escolar publicats al 2016. Ribó ha confirmat que el document que s’està elaborant en aquesta nova ronda de discussions segueix la mateixa línia i a l’esborrany que s’aprovarà a l’octubre es plantegen qüestions com la gestió dels possibles canvis de centre, els criteris per al seguiment de les assignacions d’ofici, la limitació de la matrícula viva en els centres desafavorits, un procés de detecció de necessitats educatives especials i un procés d’informació prèvia de places vacants als centres.

Respecte a la calendarització d’aplicació de les propostes, és una qüestió que encara està una mica a l’aire. “Hi ha moltes de les mesures que dependran de l’aprovació dels pressupostos i, fins que això no passi, no es podran aplicar, però aquestes són concretes i fàcils de dur a terme amb resultats ràpids i bons”, ha afirmat el Conseller, en referència a les mesures citades pel Síndic que, ha assegurat, seran les que es començaran a aplicar d’aquí a dos cursos. Setembre del 2019 serà també la data en que es farà efectiu el nou decret d’admissió de l’alumnat, en el que es regularà la normativa sobre els punts que obté cada família per accedir a una plaça pública.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*