El primer Congrés per l’Habitatge a Catalunya, una trobada per crear un front comú contra els especuladors

La cita, el 16 i 17 de novembre, ajuntarà més de 500 persones de 70 entitats d'arreu del territori per a establir mecanismes i estratègies per a fer front a la crisi de l'habitatge, més enllà d'aturar desnonaments: "no podem limitar-nos a posar pegats a una hemorràgia que ja és mortal".

Sandra Vicente
 
 
 
Roda de premsa de la presentació del primer Congrés de l'Habitatge | Sandra Vicente

Roda de premsa de la presentació del primer Congrés de l'Habitatge | Sandra Vicente

El proper 16 de novembre se celebrarà a Barcelona el primer Congrés de l’Habitatge català, que agruparà vora 500 persones de més de 70 entitats pel dret a l’habitatge del territori català per a afrontar estratègies comunes per fer front als desnonaments i l’especulació immobiliària. Aquesta trobada, que tindrà lloc a la Nau Bòstik de Barcelona, pretén “estar a l’alçada del moment històric”, ha explicat la Claudia Ruscalleda, portaveu del Congrés. La fita és una “bona i mala notícia: bona per les classes populars i dolenta pels enemics que s’han acostumat a abusar de la nostra gent, a trobar-la sense armes i sola”, ha apuntat Ruscalleda.

El Congrés, doncs, serà un espai de trobada per a que diferents entitats que treballen diàriament en la defensa del dret a l’habitatge s’organitzin, es posi el focus en els “enemics que podem confrontar juntament” i es posaran bases per a la cooperació arreu del territori. En base a sessions plenàries que tractaran sobre les preocupacions o demandes d’entitats com la PAH, els Sindicats de Llogateres o els grups de defensa dels habitatges dels barris, es discutiran mesures per a “poder aixecar un mur popular de punta a punta del país”, ha explicat Ruscalleda, qui ha afegit que “no ens podem aixecar cada matí aturant desnonaments, no podem resignar-nos a enviar els nostres a les meses d’emergència. No podem posar pedaços a una hemorràgia mortal: la solució al problema de l’habitatge passa per una transformació estructural”.

Una de les queixes comunes entre totes les entitats del territori és que no es respecti la llei 24/2015, segons la qual s’ha d’oferir sempre una alternativa habitacional davant un desnonament. “Les entitats estem suplint l’administració que no fa política i no defensa el dret a l’habitatge. Si no defensen ni les lleis que ja existeixen, que estan sent vulnerades per jutges, com han de crear lleis noves?”, es pregunta Elena Martín, del Sindicat d’Habitatge del Raval.

“Els especuladors tenen barra lliure”, ha criticat Juanjo Ramón, portaveu de la PAH de Barcelona, qui ha recordat que a Catalunya s’executen el 25% dels desnonaments de l’Estat espanyol, liderant així “el rànquing de la vergonya”. La solució, segons diuen, és l’organització: “només el poble salva al poble”. I en aquest sentit, en Jaime Palomera, del Sindicat de Llogateres, ha recordat Juan Pastor, de la PAH de Santa Coloma, qui va ser detingut dilluns passat per haver aturat un desnonament fa dues setmanes. “La ciutadania empoderada és una amenaça pels especuladors: es vol criminalitzar el moviment pel dret a l’habitatge, però la resposta cada dia creix. Hem perdut la por: poden reprimir-nos tot el que vulguin, però no empresonaran la llibertat ni el dret a lluitar pel que és nostre”, ha dit Palomera.

En aquesta línia, el portaveu del Sindicat de Llogateres, ha expressat que “hi ha molta gent que se sorprèn per la repressió dels Mossos dels darrers, dies però dins el món de l’habitatge ja ens els coneixem. Ens estan llençant cada dia els antidisturbis i darrera d’això hi ha una causa política i una conselleria d’Interior ineficient que no respecta el dret a protesta”. Així, la roda de premsa, ha acabat amb un parlament per part de la PAH de Santa Coloma que ha criticat que el Govern de la Generalitat “tingui la poca vergonya de dir que defensa els drets civils i els drets internacionals per l’habitatge però després enviï la policia a reprimir-nos i empresoni els nostres”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*