MINI CRÒNIQUES CATALANES

El factor català

Ningú amb seny acusa l'independentisme d'haver ordit una conspiració en benefici del com pitjor millor. Aquestes coses no van així. Es tracta, simplement de recordar la història

Andreu Claret
 
 
 
Acte de tancament de campanya de les eleccions andaluses | VOX

Acte de tancament de campanya de les eleccions andaluses | VOX

Els independentistes catalans treuen foc pels queixals. Rebutgen que se’ls atribueixi cap responsabilitat en la victòria de la dreta a Andalusia ‘Fins aquí podíem arribar! Bramen les xarxes indepes, mentre Rufián adverteix que Catalunya serà la tomba del feixisme. No cal posar-se tan fantàstics. Ningú amb seny acusa l’independentisme d’haver ordit una conspiració en benefici del cuánto peor mejor. Aquestes coses no van a si. Es tracta, simplement de recordar la història.

Com fa Ignacio Escolar, director de eldiario.es, gens sospitós d’unionisme: “Cada vegada que Catalunya ha llançat un pols a la unitat d’Espanya, la conseqüència ha estat una resposta reaccionària”. Sempre ha estat així i així serà mentre aquest pols no compti amb els suports suficients (a Catalunya, a Espanya i més enllà). Jo no sé quants dels 12 diputats de VOX poden atribuir-se al comareig suïcida del PP amb l’extrema dreta. Ni quants es deuen al desgast d’un ‘susanato’ delmat per la corrupció i l’atur. Tampoc sé quina culpa li correspon a Podem en el desgavell, tot i que sempre he cregut que els populismes s’alimenten per sobre de les ideologies.

Però l’atur, la corrupció i el desgast dels socialistes no van conduir a la desfeta el 2015 perquè faltava un ferment afegit sense el qual els altres ingredients no quallen: el despertar d’un nacionalisme espanyol agressiu, esperonat pel desafiament català. VOX és l’expressió d’aquest despertar. En clau neo-franquista i amb un toc europeu lepenià que li ha donat certa credibilitat en una terra delmada pel franquisme. Portar fins al final el pols a l’estat, sabent que no es pot guanyar, té aquestes coses. Atia la reacció.

Molts independentistes van cometre l’error de creure que Ciutadans era l’expressió més acabada d’aquesta resposta política. Feixista! li van cridar a Arrimadas a Premià de Mar, el dia abans de les eleccions. I vint-i-quatre hores abans que VOX tragués gairebé 400.000 vots a Andalusia, amb la complicitat dels que van fer del factor català el tema estrella de les eleccions andaluses.

Andreu Claret
Sobre Andreu Claret

Periodista i escriptor Contacte: Twitter | Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*