Educació, tractament i residència: la primera unitat per menors amb trastorns de salut mental obre a Catalunya

De les 30 places disponibles al centre, 25 estan destinades a infants i joves sota la tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). L'objectiu de la unitat és “promoure la recuperació de cada adolescent o infant i facilitar que torni al seu entorn social i familiar, tot evitant l’estigmatització i l’exclusió social”

Carla Benito
 
 
 
Catalunya disposa de la primera unitat terapèutica educativa i residencial per a infants i joves amb trastorns de salut mental / Departament de Salut

Catalunya disposa de la primera unitat terapèutica educativa i residencial per a infants i joves amb trastorns de salut mental / Departament de Salut

“L’espai no s’ha concebut com a centre hospitalari, sinó com a llar, com un espai que els generi el màxim confort possible i on tinguin el suport dels professionals”. Així definia la consellera de Salut, Alba Vergés, la primera unitat terapèutica educativa i residencial per a infants i joves amb trastorns de salut mental de Catalunya. 25 de les 30 places que s’ofereixen van destinades a aquells que es troben sota la tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA)

Aquesta unitat, sota el nom Unitat terapèutica educativa residencial Acompanya’m forma part de la xarxa pública. Té una capacitat de 30 places destinades a infants i joves que pateixen un trastorn mental greu (TMG) o persistent en el temps, que comporta una repercussió significativa en les seves relacions psicosocials, o que presenten risc de desenvolupar un trastorn mental. A més es tenen també en compte els entorns socials i familiars de complexitat elevada associats.

Ara per ara, des de la seva obertura a l’abril al Monestir de Valldonzella de Barcelona la unitat ja acull a 16 joves. La finalitat d’aquesta és “promoure la recuperació de cada adolescent o infant i facilitar que torni al seu entorn social i familiar, tot evitant l’estigmatització i l’exclusió social”.

El mecanisme que estan desenvolupant comporta oferir un tractament personalitzat i comunitari, que integra aspectes clínics, familiars, socials i educatius. És en aquest sentit que la unitat tot i estar gestionada per l’Hospital Sant Joan de Déu és un dispositiu conjunt de Salut i Treball i Afers Socials i Famílies. A més, la iniciativa també compta amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament, que hi ha aportat professionals docents. Aquesta feina en equip, segons el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, “permet eradicar les caixes hermètiques dels serveis i facilita l’atenció integral a les persones, especialment les més vulnerables”.

Així, de les 30 places disponibles al centre, 25 estan destinades a infants i joves sota la tutela de la DGAIA. Les 5 places restants es reserven a infants o adolescents que poden ser derivats per dispositius dels departaments de Salut com ara centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) o de Treball, Afers Socials i Famílies. De fet, segons un estudi elaborat per la DGAIA l’any 2013 sobre infants i adolescents en mesura protectora i problemes de salut mental, es conclou que el 24% d’infants i adolescents atesos pateixen algun problema de salut mental.

Pel que s’ha explicat durant la visita dels dos consellers a la unitat, el model d’atenció que s’hi aplica es basa en les denominades ‘unitats de convivència terapèutica’, que agrupen les noies i els nois atesos en cinc apartaments amb capacitat per a 5 o 6 persones. Els apartaments reben el nom de ‘llars’ i la seva organització està concebuda per fomentar la participació activa dels residents amb els professionals que els atenen.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*