Diumenge de clams a Barcelona per l’alliberament dels líders polítics presos

Suport massiu a la manifestació 'Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió' convocada per l'Espai Democràcia i Convivència quan es compleixen sis mesos de la privació de llibertat de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

Catalunya Plural
 
 
 
Manifestació multitudinària als carrers de Barcelona aquest diumenge | ANC

Manifestació multitudinària als carrers de Barcelona aquest diumenge | ANC

Centenars de milers de persones –315.000 segons la Guàrdia Urbana i 750.000 segons els organitzadors– han ocupat aquest matí l’Avinguda Paral·lel de Barcelona i els seus carrers adjacents per reclamar la llibertat de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, que ara fa sis mesos que són a la presó, així com la de la resta de líders polítics que estan en idèntica situació. La manifestació, convocada per l’Espai Democràcia i Convivència, s’ha desenvolupat amb total normalitat.

Els participants d’aquesta s’han fet amos dels carrers per on havia de passar, molt abans de l’hora fixada. El recorregut començava a la plaça d’Espanya i acabava a les Tres Xemeneies. Un cop la capçalera de la manifestació ha arribat al punt final hi ha hagut un acte presentat pels actors Rosa Andreu i Pep Planas que han donat pas a la lectura del manifest a càrrec de l’advocat Quim Jubert, l’esportista olímpica Natàlia Via Dufresne i Ismael Benito, condemnat per la vaga general del 29 de març de 2012 –en aquells moments estudiant– a 50 dies de presó preventiva.

El manifest ha cridat a escollir de forma urgent “sense ingerències polítiques o jurídiques, d’un president de la Generalitat sorgit de l’expressió de la voluntat majoritària dels representants escollits a les eleccions” també “la constitució d’un nou govern que pugui exercir de forma plena les seves competències”. A l’escrit també s’ha denunciat que “la intervenció de les institucions catalanes d’autogovern no només té conseqüències polítiques, sinó que afecta greument la vida de les persones en paralitzar actuacions que serveixen per fer front a les greus conseqüències que es deriven de les desigualtats socials”. “És un atac directe a la democràcia i als drets fonamentals”.

La companya de Jordi Cuixart, Txell Bonet, i el fill de Jordi Sánchez, han llegit cartes que aquests han enviat des de la presó. Sánchez ha recordat que “hem fet les mobilitzacions més multitudinàries, cíviques i pacífiques que Europa mai ha viscut”. I en canvi, “ells relaten violències inventades i alçaments tumultuosos imaginaris… D’això se’n diu impotència i ràbia”. En la seva missiva, Cuixart ha definit el moment actual com “d’injustícia però també d’esperança”.

Entre les organitzacions convocants, Camil Ros, secretari General de l’UGT de Catalunya, ha destacat que el seu sindicat ha vingut a la manifestació “a fer ponts, no a fer blocs i a deixar clar que la majoria de la societat catalana creu que la presó preventiva no està justificada”. Javier Pacheco, el seu homòleg a CCOO a Catalunya, ha afirmat que volen ser un “vector fonamental per a la construcció d’aquests ponts necessaris de la societat catalana, per eixamplar els espais de sortida als blocs que s’estan plantejant com un element de paràlisi institucional”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*