Diada 2018

La Diada més enllà de l’ANC

Tot i que la ‘Diada per la República’, convocada per l’Assemblea Nacional Catalana, copsa la major part de l’atenció mediàtica, la Diada compta amb molts més actes, tant de caràcter reivindicatiu i polític, com cultural

Sandra Vicente
 
 
 
Actes de la Diada 2018 a Barcelona | Sandra Vicente

Actes de la Diada 2018 a Barcelona | Sandra Vicente

La ‘Diada per la República’ és el nom sota el qual la gran concentració d’enguany dóna cos i -gran- part d’identitat a la Diada 2018. Convocada per l’Assemblea Nacional Catalana, es crida als assistents a congregar-se en trams per, a les 17:14h, començar una gran onada de so que eixordarà l’Avinguda Diagonal de Barcelona, des de Plaça de les Glòries fins al Palau Reial. Acostumats a les grans performances de l’ANC, les seves manifestacions -com la ‘V’ o la ‘Via Catalana’- solen copsar gran part de l’atenció mediàtica. Però, tants pels qui assistiran com pels que no, l’11 de setembre a Barcelona sempre acull diversos actes de diverses organitzacions i col·lectius, més enllà dels de l’ANC.

Altres espais per a les entitats i per a la institució

Òmnium Cultural, entitat que també col·labora en la ‘Diada per la República’, convoca, com també és usual, al Passeig de Sant Joan (just davant de l’Arc de Triomf) a ‘La Festa per la Llibertat’, on hi haurà activitats familiars pel matí i, a partir de les 18:30h, concerts de Balkan Paradise Orchestra, Zoo i Macaco. Molt a prop d’allà, davant del monument a Rafael Casanova, la jornada de la Diada començarà ben d’hora amb el tradicional homenatge floral, en el que participaran diversos partits polítics, entitats i associacions.

Aquest acte institucional donarà el tret de sortida a l’11-S però la Diada ja es comença a celebrar el dia 10 de setembre. El mateix Govern convoca a la Marxa per la Llibertat, que portarà la Flama del Canigó, sortint des del Parlament, passarà pel Born Centre Cultural i arribarà fins a Plaça Sant Jaume, on la Flama entrarà al Palau de la Generalitat. La plaça acabarà essent escenari de diversos actes de caire cultural i reivindicatiu.

I les flames també seran el leit motiv d’altres actes que tancaran la jornada prèvia a la Diada: les tradicionals marxes de torxes, organitzades, tant per les entitats com per partits polítics, recorreran diverses zones de Barcelona en diferents moments del vespre.

L’esquerra independentista, per l’”autodeterminació”

Com també és tradicional, enguany l’esquerra independentista -Alerta Solidària, Arran, CUP, Endavant i el SEPC- s’uneixen per proposar una jornada d’actes i concentracions arreu de la ciutat de Barcelona. La Diada de l’Esquerra indepe començarà amb un acte d’homenatge pel 40 aniversari de l’assassinat de Gustau Muñoz, militant independentista i membre del Partit Comunista d’Espanya, mort per les forces policials durant la manifestació de l’11 de Setembre de 1978.

Seguidament, se celebrarà una manifestació juvenil que acabarà a la plaça del Born, on es donarà un acte polític juvenil i des d’on sortirà una manifestació en suport a les preses polítiques. A la tarda, una tercera manifestació unirà tota l’esquerra independentista, a les 18:30, que marxarà de nou fins la plaça del Born, on se celebrarà un nou acte polític.

Una Diada política…i cultural

Més enllà -o entre- els actes polítics i les concentracions, la Diada sempre ha acollit diverses jornades de portes obertes durant les quals algunes instal·lacions de l’administració, com el Palau de la Generalitat o el Parlament de Catalunya, romandran obertes i amb entrada gratuïta. De la mateixa manera, les portes del Museu Nacional d’Art de Catalunya o el d’Arqueologia també restaran obertes.

I, com que l’11 de setembre no només recorda el setge de 1714, cada any també es fan homenatges i actes a la Plaça Salvador Allende, ja que també és la data en que, en 1973, es va donar el cop d’estat a Xile, que va derrocar i acabar amb la vida del president Allende i que va culminar en una dictadura militar que va durar fins el 1990.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*