Dia negre per als drets civils en l’era digital

La benedicció a la Directiva de Copyright i el seu polèmic article 13 suposa que les grans plataformes han de supervisar el contingut que pugen els usuaris. Aquesta aberració s'ha aprovat gràcies as vots de PPSOE i C's, que han donat suport a la censura a Internet, i a les abstencions i absències d'eurodiputats d'Izquierda Unida amb un llarg historial de no contradir els lobbies del Copyright

Xnet
 
 
 
L'aprovació de la Directiva de Copyright per la UE suposa una censura a la llibertat de compartició d'informació a Internet

L'aprovació de la Directiva de Copyright per la UE suposa una censura a la llibertat de compartició d'informació a Internet

L’Aprovació de la Directiva de Drets d’Autor el passat dimarts a la Unió Europea no només ha marcat un dia negre per als drets civils en l’era digital, sinó també per a la qualitat democràtica de les institucions europees. La benedicció de la UE a aquesta directiva suposa que les grans plataformes d’Internet hagin de supervisar el contingut que pugen els usuaris, afectant aquells sites en què els ciutadans no només reben sinó que també comparteixen informació (com Youtube, Wikipedia, Facebook o Twitter).

Suposa un dèficit democràtic greu que la directiva més contestada no hagi passat de la primera ronda de votacions, impedint que es poguessin discutir les esmenes que podrien haver corregit les parts més polèmiques de la directiva (Article 11 i article 13)

Aquesta aberració no només s’ha aprovat gràcies als vots de PPSOE i Ciutadans, que han donat suport a la censura a Internet; també gràcies a les abstencions i absències d’eurodiputats d’Izquierda Unida amb un llarg historial de no contradir els lobbies del copyright.

Xnet subratlla la sintonia, de nou, entre els eurodiputats del grup socialista i el grup popular a l’eurocambra, que han votat en bloc a favor de la directiva. D’altra banda, lamenta l’absència sense explicació fins al moment d’Ángela Vallina d’Izquierda Unida en la votació – que ja va votar a favor de la censura en l’anterior votació després apuntar-se a la campanya en contra i en aquestes, després de fotografiar-se amb activistes ingenus, no es va presentar – i l’abstenció de Paloma López Bermejo (cap de grup), també d’Izquierda Unida, que tampoc no es va presentar . Això és molt greu tenint en compte que la votació que hagués permès revisar els articles més polèmics es va perdre per 5 vots.
Estefania Torres Martínez de i Podemos tampoc no va assistir a la votació sense que hagi donat cap tipus d’explicació. Albiol i Couso, també d’Izquierda Unida sí van honrar la seva paraula i van votar en contra. Així mateix, celebrem el vot dels eurodiputats espanyols que han votat en contra (ERC, ICV, Equo).

Censura algorísmica i copyright, dues cares de la mateixa moneda

Qui diu que es podran seguir compartint memes i gifs amb la Directiva o no ho ha entès o està en mala fe. La infausta aprovació de la directiva europea dóna carta blanca a la censura a Internet i perverteix la idea mateixa dels drets d’autor.

La ciutadania activa pels drets civils a Internet seguirem complint amb la nostra obligació i donant la batalla. Internet té memòria i els eurodiputats que han votat a favor d’aquesta aberració han d’assumir les conseqüències en les properes eleccions.

Seguirem lluitant ara i durant la transposició de la normativa a Espanya per preservar un Internet lliure, encara que no sense constatar amb amargor el perillós futur per a la llibertat d’expressió i d’informació i les nostres llibertats totes en el nou context digital que imposa aquesta directiva. No li diguis censura, digues-li -drets d’autor.

Xnet
Sobre Xnet

Xnet és un projecte activista que treballa en diversos camps relacionats amb els drets digitals i la democràcia en xarxa: llibertat d’expressió; neutralitat de la xarxa; privacitat; la lliure circulació de la cultura, el coneixement i la informació; mecanismes de transparència, participació i control ciutadà del poder i les institucions; la defensa del periodisme ciutadà pel dret a saber, informar i estar informats; la lluita legal, tècnica i comunicativa contra la corrupció; i la tecnopolítica entesa com la pràctica i l’acció en Xarxa per a l’apoderament ciutadà, la justícia i la transformació social. Contacte: Twitter | Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*