Les protestes de milers de manifestants contra el consell de ministres encerclen la Llotja de Mar

A Drassanes s’han produït càrregues de mossos amb barricades fetes amb tanques i contenidors. Durant el matí s'ha detingut 11 persones mentre Omnium fa un acte a l'Estació de França

Redacció
 
 
 
Concentració de manifestants a Via Laietana foto Carla Benito

Concentració de manifestants a Via Laietana foto Carla Benito

La celebració a Barcelona del Consell de Ministres ha suposat que, durant el matí del divendres 21 de desembre, el centre de la capital catalana visqués una mena d’assetjament en el qual milers de manifestants mostraven la seva disconformitat amb el Govern central, protegit per uns 9.000 policies. Si Pedro Sánchez pretenia donar a la seva visita un caire de normalitat, l’objectiu no s’ha assolit. La tensió s’ha viscut tot el matí amb càrregues esporàdiques de la policia catalana i constants intents de la gent per trencar les barreres i arribar fins a la Llotja de Mar on es feia la reunió ministerial, segons informen Carla Benito i Sandra Vicente.

Com a prèvia, una vintena de carreteres han estat bloquejades per manifestants, bàsicament membres de Comitès de Defensa de la República (CDR). Els punts concrets dels talls han variat perquè una de les tàctiques usada era traslladar-se d’uns indrets a altres,

A Barcelona la situació entre manifestants i policies que mantenien acordonada una àmplia porció de la ciutat ha tingut moments de tensió amb càrregues i detencions que han afectat 11 persones, segons fonts d’Interior. A més, els Serveis Mèdics d’Emergència (SEM) indiquen que han atès unes 15 persones amb cops i agressions.

Detinguts

Cap a les 12 del migdia la situació se centrava en un punt entre Les Rambles i l’avinguda de Drassanes i també en diversos indrets que portaven a Pla de Palau. En el primer cas s’han produït càrregues dels Mossos d’Esquadra per desfer les barricades fetes amb tanques i contenidors. En aquest punt s’ha llençat pintura als policies i els mossos han fet diverses càrregues.

Detenció d'un manifestant a prop de Drassanes  foto: Carla Benito

Detenció d’un manifestant a prop de Drassanes foto: Carla Benito

La primera detenció s’ha fet a la Via Laietana. En aquest lloc Mossos d’Esquadra han indicat que l’arrest s’havia produït per desordres públics. Precisament cap a aquell punt, han confluït diverses columnes cap a la 1 del migdia.

Uns milers de persones davant de l’Estació de França participaven en l’acte organitzat per Omnium Cultural. Els extrems d’aquesta concentració tocaven amb una de les barreres policials. Allà s’han vist discussions entre manifestants que pretenien realitzar actes més durs i els que pretenien mantenir la protesta en la forma pacífica que s’havia anunciat.

Al davant d’una de les barreres que han creat els manifestants, una dona de 70 anys explicava “vaig a cara descoberta perquè a la foto no surti només gent encaputxada, jo no tinc por perquè no la vaig tenir tampoc amb el franquisme, però entenc que els joves evitin la repressió perquè tenen tota la vida al davant”.

Sanitaris per la República i també de bombers, han atès diverses persones que han rebut cops en les intervencions policials. Aquests treballadors van identificats i han manifestat que la seva intervenció vol preservar la salut dels manifestants.

A les barreres on es manifestaven els ciutadans s’han pogut veure imatges curioses com la d’un home de 85 anys que a Les Rambles s’ha acostat al cordó policial i ha llençat arròs als mossos, tot dient: “tites, tites”.

Cap a migdia els CDR feien córrer la consigna d’intentar evitar que els ministres espanyols sortissin de la Llotja de Mar. Precisament aquest tipus d’acció podria ocasionar reaccions dures de la policia, segons Interior.

Talls de carreteres

Una vaga convocada per CGT a Renfe i Adif ha fet que en el transport públic per via fèrria s’hagi vist alterat, tot i que els mínims es compleixen. La recomanació de la Generalitat és que els usuaris si poden, s’abstinguin de circular per Catalunya. Però durant el matí del 21 de desembre la situació s’ha normalitzat.

El que no s’ha normalitzat ha estat la circulació de la gent al centre de Barcelona, cosa que ha molestat molt els comerciants d’aquests punts.

A primera hora del matí grups nombrosos de manifestants tallaven una vintena de carreteres i autopistes a Catalunya. També s’han produït marxes lentes a les Rondes de Barcelona i en diversos punts d’accés a la capital del país.

A Lleida s’ha tallat l’Autovia A2 a l’altura d’Alcarràs. Altres talls han afectat l’autopista  AP7 en diversos punts: a l’Ampolla, i Tarragona, a Girona, i a Sils. També s’han fet bloqueigs a Riudellots, Santa Coloma de Farners a l’eix transversal i a Ullà, a més de Sant Pere Pescador, i la C-37 a l’altura  del túnel de Bracons, a les comarques de Girona.

Als voltats de Barcelona, a primera hora s’han detectat protestes  a  Badalona a la C-31 i a la B-20, també en aquesta ciutat, en aquests dos indrets les accions eren marxes lentes. A més la Ronda Litoral a l’altura de Montjuïc. També a l’A2, a l’altura de Vacarisses. La carretera B-10 a l’altura de Trinitat; la B-23 a l’altura de Sant Joan Despí.

Durant el matí molts dels talls de carretera s’han transformat en marxes lentes que en moltes ocasions pretenien arribar a Barcelona.

A la conurbació de Barcelona el bloqueig de les carreteres i potser la decisió de la gent ha fet que entre les 6 i les 9 del matí el nombre de vehicles que ha entrat a la ciutat sigui un 53%‌ inferior al d’un dia normal, segons el Servei Català de Tràfic.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*