Entitats socials demanen aturar la deportació d’un sol·licitant d’asil LGTBI del CIE de Barcelona

Un jove provinent del Marroc serà deportat divendres al seu país d'origen tot i ser sol·licitant d'asil per motius LGTBI. Des de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya asseguren que la seva petició va ser rebutjada i no va presentar recurs. Segons Tanquem els CIE ja ha estat traslladat al CIE d'Aluche, a Madrid, des d'on es procedirà a la seva expulsió

Sònia Calvó
 
 
 
Fotografia d'arxiu d'una concentració davant el CIE de la Zona Franca de Barcelona / ENRIC CATALÀ

Fotografia d'arxiu d'una concentració davant el CIE de la Zona Franca de Barcelona / ENRIC CATALÀ

Un jove provinent del Marroc serà deportat aquest divendres al seu país d’origen tot i ser sol·licitant d’asil per motius LGTBI. La plataforma Tanquem els CIE i la Tancada Migrant han denunciat la situació aquest matí a través d’un comunicat. “Les autoritats han esgotat pràcticament l’estada permesa al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) per expulsar-lo, obviant la greu situació en què es troba si és deportat, privant-lo de llibertat i exposant-lo”, remarquen. Segons Tanquem els CIE, el jove ha estat traslladat fins al CIE d’Aluche, a Madrid, on es procedirà a la seva deportació. La data en què compleix els 60 dies, el temps màxim d’estada en el centre, finalitza aquest diumenge 3 de juny.

Fonts consultades de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya asseguren que la persona va sol·licitar asil a l’Oficina d’Asil i Refugi però la seva petició va ser rebutjada. Segons la Policia Nacional, “se’l va informar que podia presentar recurs, però no ho va fer”, motiu pel qual el jutge ha procedit a la seva deportació, prevista per aquest divendres.

La sol·licitud denegada, feta al CETI de Melilla, podria atribuir-se als “dèficits de l’assessorament jurídic al CETI per la situació de massificació que hi ha”, valoren des de l’Ajuntament de Barcelona. Una vegada el jove va arribar al CIE de Barcelona, asseguren des del consistori, va presentar una sol·licitud d’asil que va ser inadmesa i a través del Servei d’Orientació Jurídica de l’Ajuntament de Barcelona es va demanar una revisió a reexamen. Des d’Irídia – Centre per la Defensa dels Drets Humans asseguren que el procediment encara està obert a l’Audiència Nacional i recorden que les persones LGTBI a Marroc poden ser condemnades a penes entre sis mesos i tres anys de presó.

Les entitats demanen a la Policia Nacional i al Ministeri d’Interior que es compleixi el Dret Internacional. “El principi de no devolució prohibeix als estats pel Dret Internacional a expulsar o retornar a una persona al territori de qualsevol país en el qual la seva vida o la seva llibertat es troben amenaçades o en què pugui patir tortura, tractes inhumans o vulneració dels seus drets humans fonamentals”, recorden. Per intentar aturar la deportació i per denunciar la “violència racista”, els col·lectius han convocat una concentració davant de la Delegació del Govern aquest dijous a la tarda.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*