De Judith Butler a Gervasio Sánchez: 10 veus per a recordar

Recuperem les 10 veus que han estat més llegides a Catalunya Plural i us proposem rellegir a Judith Butler, Gervasio Sánchez, Antonio del Río, Marta Bolinches, José Bouso, Núria Alonso, Paqui Perona, Jaume Funes, Elio Conesa i David Karvala

Redacció
 
 
 

Grans filòsofes, activistes, professionals reivindicatius, estudiants, estudiosos i polítiques. Totes aquestes veus poden liderar opinions públiques, crear línies de pensament i, en definitiva, dibuixar i definir les bases del debat. Moltes d’aquestes veus han passat durant aquest 2018 per Catalunya Plural i, avui, us en destaquem 10 de les que han estat més llegides.

Judith Butler: “És més fàcil mantenir la lluita quan saps que no estàs sol: depenem dels altres”

Judith Butler, filòsofa postestructuralista, ha patentat des dels anys noranta gairebé tot el que sabem sobre feminismes i teoria queer, però des de fa un temps ha ampliat el seu pensament a la filosofia política i l’ètica. La seva teoria sobre la interdependència, que va rebre un aplaudiment entusiasta del CCCB, posa a dialogar perspectiva de gènere, ecologisme i classe. Des de la interdependència afavoreix nous models de solidaritat i de resistència, una crida a la lluita pels drets socials des de la no-violència.

Antonio del Río: “Fins que algun ajuntament no s’atreveixi a relacionar un incendi amb la pobresa energètica no podrem buscar solucions”

El 13% de la població a Catalunya té dificultats per mantenir la temperatura a casa seva. La pobresa energètica pot tenir conseqüències catastròfiques, sobretot en els mesos d’hivern. Els bombers són “observadors privilegiats” que podrien alertar sobre llars en situacions de vulnerabilitat però, tal com denuncia Antonio del Rio, portaveu d’UGT Bombers, els manquen els protocols

Elio Conesa, infermer de CGT i Rebelió Primària: “Signar l’acord que proposa el Govern seria pa per avui i fam per demà”

Vam parlar amb Elio Conesa durant el tercer dia de vaga de l’Atenció Primària sobre els motius que van dur a promoure una setmana d’aturades. Com és el dia a dia en un CAP català i quines són les mancances que s’hi viuen des de les retallades?

Paqui Perona: “La societat majoritària creu que les persones gitanes ens mereixem el racisme que patim”

Més d’una dècada de plans integrals del poble gitano a Catalunya es tradueix en “petits èxits sense un impacte potent de canvi”, descriu Paqui Perona Cortés, presidenta de Veus Gitanes. El perquè del limitat efecte davant les desigualtats que travessen una àmplia franja de la comunitat gitana, rau, segons denuncia l’activista, en els fonaments racistes de les polítiques; els mateixos fonaments, assegura, de segles de persecució.

Jaume Funes: “Les adolescències canvien constantment amb una única constant: adults desconcertats”

L’educador Jaume Funes, autor del llibre ‘Estima’m quan menys ho mereixi…per què és quan més ho necessito’, aborda l’adolescència des d’una premissa simple: “per ajudar-los a construir-se, has d’estar al seu costat quan descobreixin”, afirmació aplicable a tabús com el sexe, les drogues o, fins i tot, l’adoctrinament

Núria Alonso: “Fins que no veuen que el mòbil sap quan han anat al lavabo, els joves no repensen la seva relació amb la tecnologia”

Núria Alonso, llicenciada en Belles Arts i administradora de sistemes, forma part d’una taula sobre sobirania tecnològica i feminismes organitzada pel Mobile Social Congress. Fa anys que treballa l’empoderament digital dels joves, i amb perspectiva de gènere: les noies han de tenir referents femenins per trencar amb el sexisme del sector.

Gervasio Sánchez: “S’ha de conèixer el cinisme de partits com el PSOE que fan ‘verborrea’ sobre pacificació però venen armes com bojos”

Gervasio Sánchez ha viscut com fotoperiodista diversos conflictes armats i coneix les conseqüències, econòmiques, polítiques i devastadores del tràfic d’armes

Marta Bolinches: “L’1-O un sotsinspector de la policia va colpejar amb la porra als ulls a una escola i després va empènyer gent per les escales a una altra”

“Totes les actuacions policials de l’1-O van ser desproporcionades”, assegura l’advocada d’Irídia, Marta Bolinches. Després de cinc mesos analitzant i monitorejant els casos de violència policial que van tenir lloc l’1-O a Barcelona, afirmen que hi havia un “patró de conducta”. Denuncien, a més, que “la Policia Nacional i la Fiscalia no estan investigant d’acord als estàndards internacionals en la matèria”

David Karvala:“És molt perillós dir que tot és feixisme perquè debilita i difumina l’objectiu de combatre’l”

“Molta gent no veu la diferència entre PP, C’s i el feixisme, i això és molt perillós”, assegura David Karvala, un dels portaveus d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme. Per ell, cal assenyalar i diferenciar entre què és racisme, feixisme o islamofòbia i què no ho és. La qüestió nacional i el descontentament de certs sectors sobre aquesta qüestió han ajudat al feixisme a aglutinar a més gent, tot i que la majoria de persones són vells coneguts

José Carlos Bouso: “Calen pacients visibles i metges conscients: hi ha molta gent que consumeix cànnabis amb finalitats medicinals i això no es frenarà”

El II Congrés Cannabmed va servir perquè metges i usuaris de cànnabis medicinal es trobessin per parlar sobre el seu ús i la necessitat de regular-ho. José Carlos Bouso és el Director de Projectes Científics de la Fundació ICEERS, una entitat formada per experts i més de 200 malalts que reclamen al govern estatal l’ús terapèutic del cànnabis

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*