#Cuéntalo: de fenomen internacional a memòria col·lectiva sobre violència masclista

En només 10 dies l’etiqueta #Cuéntalo va generar gairbé 3 milions de tuits que narraven històries de violència masclista patides per dones de més de 60 països. L’inici del moviment fou la sentència del cas de La manada i un tuit de la periodista Cristina Fallarás

Maria Antònia Frau
 
 

#Cuéntalo neix d’un article i un tuit després de conèixer la sentència de la manada de l’any passat. El 26 d’abril Cristina Fallarás, periodista i escriptora, va llançar el #Cuéntalo des del seu perfil de Twitter perquè les dones poguessin narrar episodis de violència masclista viscuts. Per fer-ho, en la mateixa piulada va compartir l’article La “no violación de Virginia P. Alonso, en el qual relatava que havia sofert una agressió quan era nena. Fallarás, durant la presentació dels resultats del projecte a Barcelona, ha explicat que “la base és creure els relats. No es menteix sobre això. Ho hem d’explicar”. Durant 2 dies els relats es van moure per Espanya però l’impacte de #Cuéntalo va traspassar fronteres i es narraren històries de 60 països. Entre elles Argentina, Colòmbia, Mèxic i Xile.

A partir d’aquí en només 10 dies, milers de dones van narrar històries, pròpies o d’altres, sobre abusos i agressions masclistes. Concretament, dels gairebé 3 milions de piulades que van córrer per les xarxes en dues setmanes amb el haghstag #Cuéntalo 50.000 eren històries personals, 11.000 d’aquestes testimonis en tercera persona. Fernando Cuchineti, de Barcelona Supercomputing Center (BSC), explica que “en aquests tuits allò habitual era escriure la frase “ho explico jo perquè ella no pot”, per molts motius però un dels més comuns era per dones que havien estat assassinades”. D’entre aquestes històries personals, una de cada 10 foren assassinats, una de cada 7 violacions i 3 de cada 10 foren agressions sexuals. A més, es relataren més de 3.000 agressions a menors d’edat i més de 1.000 agressions a menors de 12 anys. A Catalunya, prop de 5.000 dones narraren històries de violència masclista en primera persona.

Cristina Fallarás ha afirmat que era imprescindible que fos un moviment horitzontal per tal de formar una nova memòria col·lectiva del dolor que no existia. A més, ha explicat que el moviment #metoo no és suficient perquè és refutable però que #Cuéntalo “és una acció que serveix per refutar els negacionistes. No podem dir que les dones van quedar per fer un cafè i decidir inventar històries”, en referència als que neguen la violència masclista.

Testimoni de #Cuéntalo

Memòria col·lectiva sobre violència masclista

Per no perdre la informació i que els tuits no caiguessin en l’oblit, des de l’Associació d’Arxivers de Catalunya (AAC) van extreure de Twitter més de 13 gigues de missatges. Després des del Centre Nacional de Supercomputació van analitzar les dades i classificar-les per tal de crear amb totes les dades una memòria col·lectiva de la violència masclista narrada amb el projecte #Cuéntalo. Com a resultat han creat una eina per allotjar les dades i que permeti que aquestes es puguin consultar de manera universal (proyectocuentalo.org) i, a més, per seguir recopilant testimonis. Vicenç Ruiz, arxiver de l’Associació d’Arxivers de Barcelona, ha explicat que el projecte és “un exemple del que hauria de ser el tractament de les dades. Aquestes han d’estar a l’abast de tothom”.

Aquest és un primer pas, ja que com a objectiu també pretenen cedir les dades i l’eina que les gestiona a l’Administració pública espanyola perquè en puguin fer ús. L’Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha participat també en la presentació i ha explicat que “allò que sabíem del carrer ara ho tenim en una base sòlida i científica” a més, ha apostat per una revisió de l’administració pública pel que fa a la violència masclista. Cristina Fallarás afirma que “hem legislat sobre les dades del Consell General del Poder Judicial i del Ministeri de l’Interior, administracions molt “feministes”. No teníem una memòria col·lectiva que ens permetés enfrontar la violència masclista de veritat”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*