Crit unànime als carrers contra la sentència de ‘la manada’: “No és abús, és violació”

Milers de persones omplen la plaça Sant Jaume de Barcelona contra la sentència que ha condemnat per abús –i no per violació– els agressors d'una jove als San Fermins de 2016. La protesta té lloc també a altres ciutats. La sensació d'injustícia recorre les places i desferma la indignació feminista: "Si toquen a una ens toquen a totes".

Yeray S. Iborra
 
 
 
Manifestació a Barcelona contra la sentència a 'La Manada'

Manifestació a Barcelona contra la sentència a 'La Manada'

La sentència contra ‘la manada’ s’ha llegit a Navarra aquest matí de dijous, però ha estat contestada a tot l’Estat, ja a la tarda, i amb contundència. Milers de persones han sortit al carrer per una condemna per abús –i no d’agressió sexual, com demanaven la Fiscalia i l’acusació particular– que ha estat considerada insuficient i que ha desfermat la indignació feminista a múltiples ciutats espanyoles. Els manifestants han dictat la seva pròpia sentència al carrer, sota un missatge clar: “No és abús, és violació”.

A Barcelona la protesta ha tingut lloc a Sant Jaume on milers de persones –6.000 segons la Guàrdia Urbana– han omplert la plaça sota un altre dels crits més escoltats el dia d’avui: “Yo sí te creo“. Els concentrats han fet servir campanetes i olles per picar amb intensitat mentre acompanyaven la concentració, que ha transcorregut sense incidents.

La protesta immòbil s’ha trencat poc abans de les vuit de la tarda, quan una columna ha arrencat una manifestació per Via Laietana que ha arribat fins als volts del Parlament de Catalunya, a la Ciutadella, i que ha seguit per Passeig de Sant Joan. Si bé la marxa feminista s’ha anat esfilagarsant pels carrers de la capital catalana, les mostres de suport s’han reproduït una vegada i un altre: cassolada als balcons i un “els carrers seran feministes” que ha sonat de nou, amb menys gent, però amb la força del 8 de març.

Entre els manifestants, en la seva majoria dones, s’han comptat persones de totes les edats. El lila ha estat el to predominant, tot i l’imprevist de la concentració. Marta, de 30 anys, s’ha assabentat de la sentència a la feina, però tan bon punt ha plegat s’ha dirigit a Sant Jaume. “M’ha indignat, no és just. Hi havia proves suficients”. Al seu costat, la Concha, ja ben entrada en la setantena, amb un cartell fet a mà amb proclames feministes, també ha criticat la decisió judicial. “Estic indignada, trista. Que hagin fet el que han fet i que no passi res… Vergonya. Després del 8 de març que vam viure… Mai no és prou la protesta”.

La contestació a la sentència contra ‘la manada’ s’ha viscut a la tarda als carrers de Barcelona, i de diverses ciutats de l’Estat, però han estat moltes les personalitats polítiques i les entitats que també han lamentat la sentència durant el dia.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha baixat a la plaça Sant Jaume per exigir la “revisió de la sentència per masclista i injusta”. També a peu de carrer, l’activista feminista Montse Pineda, membre de la plataforma Creación Positiva –una de les impulsores de la protesta d’aquest dijous– i que sostenia una de les pancartes més grans (“Prou violència masclista”) que es podia veure a la plaça, ha apuntat que “no hi ha abús sexual sense violació”. Per la seva banda, el col·lectiu Dones Juristes ha denunciat que la decisió del jutge marca un “greu precedent”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*