Crida al diàleg i algun equilibri semàntic, el manifest de la societat civil previ a la reunió Torra-Sánchez

L'Espai Democràcia i Convivència ha presentat avui un manifest titulat "Recuperem el diàleg polític i la normalitat democràtica", amb vistes a l'entrevista que dilluns vinent mantindran els presidents dels Govern espanyol, Pedro Sánchez, i català, Quim Torra.

Víctor Saura
 
 
 
Els representants de l'Espai de Democràcia i Convivència. Micro en mà, el president de Confavc, Jordi Giró | Foto: VS

Els representants de l'Espai de Democràcia i Convivència. Micro en mà, el president de Confavc, Jordi Giró | Foto: VS

A la presentació i lectura del manifest, que s’ha fet aquest matí a la seu de la Confederació de Federacions d’Associacions de Veïns de Catalunya (Confavc), han estat presents gairebé totes les entitats que van impulsar aquest Espai de Democràcia i Convivència, el passat mes de març i que després van convocar una manifestació el 15 d’abril. Un espai amb entitats socials molt representatives (La Fede.cat, la Fapac, CCOO i UGT, la Unió de Pagesos, la Unió de Federacions Esportives, l’Associació d’Actors i Directors, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i òbviament la Confavc), però de la qual també formen part l’ANC i Òmnium Cultural, que han estat alguna cosa més que uns espectadors en el denominat procés polític que ha viscut Catalunya els darrers anys. Avui l’ANC no ha enviat ningú a la lectura del manifest, Òmnium sí.

El manifest insisteix reiteradament en la crida al diàleg i la negociació política com a clau de volta de la sortida a la crisi, i apel·la a “establir ponts d’entesa des del respecte a la diversitat i pluralitat de la societat catalana i a preservar la convivència en l’espai públic evitant situacions de confrontació”. Diàleg i respecte, o diàleg des del respecte. També demana la derogació de la llei mordassa, la retirada de les denúncies contra artistes, sindicalistes, activistes i docents, l’alliberament dels dirigents independentistes i la recuperació de les lleis socials que han estat suspeses pel Tribunal Constitucional.

Els seus promotors han tingut alguna dificultat quan, a preguntes de dos periodistes, han hagut d’explicar la frase que tanca el primer punt del manifest: “Qualsevol solució política ha de basar-se en el dret que té el poble català a decidir el seu futur”, una condició que sembla poc assumible per part del Govern de l’Estat. “No podem entrar en el debat polític, ara hi ha una oportunitat de diàleg i estem dient que s’hauria d’aprofitar”, han respost.

Tancat l’acte, diversos integrants de l’Espai reconeixien que entre les diferents entitats hi ha un ampli consens en molts aspectes (com la derogació de la llei mordassa o l’alliberament dels presos), però en altres ha fet falta filar molt prim en el redactat. Per exemple, sí que es parla de “dret a decidir” però no de “referèndum d’autodeterminació”, la qual cosa permet un major marge d’interpretació, també en un punt del manifest es parla de “la participació en l’1 d’octubre”, sense catalogar aquella data de referèndum o mobilització (o cop d’Estat). No es parla enlloc del manifest de “presos polítics” sinó de “la presó preventiva als i les dirigents polítics i socials encausats pel Tribunal Suprem”, i tampoc apareix la paraula “exiliats”. El diàleg passa, doncs, per mesurar molt bé les paraules i possiblement també per alguna renúncia retòrica.

Aquest és el segon manifest que es presenta en un sentit similar en dos dies a Barcelona. El d’ahir no apel·lava tant a la qüestió del diàleg polític, sinó a revertir la regressió en drets i llibertats. Molts dels signants coincidien, fins i tot en la foto, com l’actor Àlex Casanovas, president de l’Associació d’Actors i Directors, que apareix a la foto d’ahir i a la d’avui.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*