Col·lectius es manifesten en contra de l’assassinat de l’activista mexicà Samir Flores en Barcelona

Diversos col·lectius van exigir que la comissió europea demani a les empreses inversores, entre les quals es troben empreses espanyoles, que prioritzin la preservació dels drets dels pobles indígenes en els estats on desenvolupen els seus projectes

Carmen Contreras
 
 
 
Concentración por Samir Flores | Carmen Contreras

Concentración por Samir Flores | Carmen Contreras

Fa deu anys, el Projecte Integral Morelos va ser plantejat per generar energia elèctrica per a l’estat de Mèxic. Malgrat el rebuig de les comunitats que vivien a Morelos per considerar que no asseguraria la preservació dels recursos fonamentals per a continuar amb les seves activitats quotidianes, la construcció va iniciar-se a càrrec de tres empreses espanyoles: Elecnor, Enagas i Abengoa.

En acabar la construcció de dues centrals termoelèctriques en Huexca, Morelos i també un gasoducte de 160 quilòmetres, el president mexicà Andrés Manuel López Obrador va proposar la consulta pública per decidir si l’obra iniciava operacions. No obstant això -i com ja havien expressat anteriorment- comunitats i organitzacions van reiterar la seva preocupació per l’impacte que el projecte en funcionament tindria en l’ús i cura de l’aigua, un recurs fonamental per a les seves activitats quotidianes i agrícoles.

Samir Flores, de 35 anys, va ser un activista, comunicador, pagès i membre del Front en Defensa de la Terra i l’Aigua que expressava constantment les preocupacions de la seva comunitat a través de la ràdio comunitària Amiltzinko. Tres dies abans de la consulta plantejada pel mandatari mexicà, el passat 20 de febrer, dues persones van disparar contra Flores i van acabar amb la seva vida. Des de llavors, tant l’associació a la qual pertanyia com diferents col·lectius, han assenyalat López Obrador com a responsable.

Concentración por Samir Flores | Sandra Vicente

“Justícia per a Samir”

A Barcelona, ​​diferents col·lectius d’activistes llatinoamericans i ambientalistes es van reunir dijous passat davant de la seu de la comissió europea per commemorar Samir Flores i la urgència d’assegurar el compliment dels drets fonamentals dels pobles indígenes.

En aquest sentit, Jorge Jarillo, president de la Taula per Mèxic, una associació que promou els drets humans i la construcció de pau de Mèxic des de Barcelona, ​​va expressar que “Samir va ser assassinat arran de la defensa del seu poble contra un megaprojecte al que estan involucrades empreses que tenen capital europeu i de l’estat espanyol, i creiem que és just que la Unió europea es comenci a fer càrrec d’aquesta responsabilitat “.

A més, l’associació va llegir un manifest escrit per eurodiputats com Josep Maria Terricabras o Ernest Urtasun en el qual expressaven que les empreses també haurien de sumar-a la comanda d’aclariment d’actes que atempten contra la protecció de les comunitats indígenes.

“A nivell global no hi ha cap mecanisme que les obligui formalment a respectar els drets humans, però sí que hi ha un munt de mecanismes que asseguren els beneficis d’aquestes empreses, mitjançant els Tractats de Lliure Comerç i els Acords de Protecció a les inversions”, comenta Mónica Vargas, activista de la Campanya Global per Reivindicar la Sobirania dels Pobles, Desmantellar el Poder de les Transnacionals i posar fi a la Impunitat, una coalició de 200 moviments socials, xarxes i organitzacions.

D’altra banda, ha considerat que “els processos de consulta són summament importants, però també és important que siguin processos de consulta vinculants. Si no, serveixen senzillament per rentar la imatge de les empreses que hi ha darrere dels governs “.

Finalment, Kevin Buckland, qui forma part de Gastivists, un grup d’activistes que s’expressen en contra de l’extracció de gas al voltant del món, va destacar que “és important entendre que aquest no és un cas aïllat. He parlat amb una companya activista contra un gasoducte a Mèxic i diu que això està passant cada setmana “.

Així mateix, va qüestionar els papers de les empreses que inverteixen en projectes que generen conflictes socioambientals: “Un dels inversors d’aquest projecte, per exemple, és francesa. A França el fracking està prohibit, però aquest inversora pot invertir en un projecte que seria il·legal al seu propi país “.

Només el 2017, a Llatinoamèrica van ser assassinats 116 líders ambientals segons un informe de l’organització britànica Global Witness, on també adverteixen que els països més perillosos per emprendre una lluita ambiental a Amèrica Llatina són Brasil, Colòmbia, Mèxic i Perú.

A Mèxic, el 2018 s’havien assassinat a 12 activistes en els primers 10 mesos de l’any. Aquestes xifres, a les quals se suma la lamentable pèrdua de Samir, semblen augmentar amb el temps i moltes vegades, també queden impunes injustament.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*