Especial 17-A

Barcelona reivindica la convivència en la commemoració dels atemptats del 17-A

La capital catalana s'erigeix ​​com a ciutat de pau en un acte multitudinari amb protagonisme per a la música i la poesia i aparca la política institucional per a recordar les víctimes de l'atemptat del 17 d'agost de 2017.

Yeray S. Iborra
 
 
 
Record a les víctimes del 17-A a la plaça de Catalunya | Ajuntament de Barcelona

Record a les víctimes del 17-A a la plaça de Catalunya | Ajuntament de Barcelona

La música i la poesia per sobre dels discursos oficials. La reivindicació de la convivència, de Barcelona com a ciutat de pau, per sobre de la política institucional. Aquest ha estat el missatge que ha llançat la capital catalana un any després dels atemptats del 17 d’agost de 2017. En un acte solemne i escàs de paraules, el protagonisme a les víctimes s’ha imposat finalment al partidisme.

L’acte ha estat conduït per la periodista Gemma Nierga i ha comptat amb diferents actuacions musicals, a més d’un recital de poesia. “El que li passa al meu veí, el que afecta la meva veïna, m’afecta a mi, és la meva responsabilitat també”, ha expressat la periodista. Cinquanta alumnes de les escoles municipals de música han interpretat quatre peces que parlaven de pau, com Imagine de John Lennon, i s’han llegit versos de John Donne en les vuit llengües de les persones que van perdre la vida el 17-A.

El silenci entre el públic ha estat el gran protagonista durant l’homenatge. Si bé fa un any el centre de la capital catalana clamava “No tinc per” (no tinc por), en aquesta ocasió els eslògans han estat sobrers. Els homenatges s’han succeït a la Rambla des de primera hora del matí, on els familiars de les víctimes i un grup reduït d’autoritats han fet una ofrena floral.

Música a l’homenatge del 17-A | Ajuntament de Barcelona

Aquests familiars i la classe política s’han emplaçat després a la plaça de Catalunya, on ha donat inici l’acte conduït per Nierga. Entre les autoritats hi havia el president del Govern, Pedro Sánchez, el president de la Generalitat, Quim Torra i l’alcaldessa Ada Colau. A més del rei Felip VI i la reina Letizia. La visita a la capital catalana del monarca semblava que tornaria a engendrar polèmica.

Al final no hi ha hagut xiulets en la seva presència, fins i tot s’han escoltat aplaudiments, i només dues pancartes contra ells –els Mossos d’Esquadra s’han negat a retirar-les per no suposar un problema de seguretat– han recordat la controvèrsia viscuda l’any passat durant la seva compareixença a la capital catalana. L’Ajuntament de Barcelona havia disposat una cerimònia amb poc pes institucional per deixar de banda les desavinences polítiques i centrar l’atenció en les víctimes. I així ha estat.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*