Barcelona forçarà les promotores immobiliàries a destinar un 30% dels pisos a ús social

Barcelona en Comú pacta amb ERC i PSC que la mesura no s'apliqui fins setembre i aconsegueix així la majoria en la votació inicial. L'Ajuntament calcula que amb aquesta reserva d'habitatge Barcelona guanyarà entre 300 i 400 pisos protegits cada any. Es tracta d'una iniciativa d'entitats com la PAH i Sindicat de Llogaters que troba un fort rebuig entre les promotores

Redacció
 
 
 
La PAH y el Sindicato de Inquilinos celebra el acuerdo frente al Ayuntamiento / SÒNIA CALVÓ

La PAH y el Sindicato de Inquilinos celebra el acuerdo frente al Ayuntamiento / SÒNIA CALVÓ

Totes les noves promocions immobiliàries a Barcelona han de destinar un 30% dels habitatges a ús social. L’Ajuntament donarà aquest dilluns el primer pas, en forma d’aprovació inicial, per a modificar el Pla General Metropolità (PGM) de manera que incorpori aquesta condició a l’hora de validar totes les noves construccions i grans rehabilitacions d’edificis de la ciutat. La mesura s’aprovarà amb els vots de Barcelona en comú, CUP, ERC i PSC. Socialistes i republicans s’han sumat a última hora en l’aconseguir que no s’apliqui de forma immediata.

Amb la modificació del PGM, que entrarà en vigor previsiblement al setembre, el consistori estableix que totes les noves edificacions de més de 600 metres quadrats, així com les grans rehabilitacions que comportin una intervenció global en l’estructura de l’edifici, hauran de destinar una de cada tres habitatges a protecció oficial. Amb aquesta mesura, que estava impulsada inicialment per la PAH i el Sindicat de Llogaters, el consistori calcula que guanyarà cada any entre 300 i 400 pisos a preu assequible.

Per aconseguir tirar-la endavant, el govern d’Ada Colau ha hagut de cedir en alguns aspectes al que li demanava l’oposició, molt reticent al principi a aprovar una mesura que advertien que podia paralitzar el sector de la construcció, en la línia del que denunciaven els mateixos promotors de la ciutat. ERC i PSC no discrepaven del gruix del pla, sinó bàsicament de la fórmula d’aplicació immediata amb la qual Colau volia dur-la a terme.

En el text inicial es preveia que a partir d’aquest mateix dimarts ja s’exigís als promotors complir amb la quota social del 30%, tot i que el tràmit de la modificació legislativa no anava a estar llest fins a setembre, quan s’ha de votar en el plenari. La raó per fer-ho així, segons el consistori, era evitar que entre l’aprovació inicial i la definitiva no es produís una allau de sol·licituds per esquivar la nova norma.

Al final, Colau i les entitats han concedit a ERC i PSC que l’exigència del compliment de la norma sigui a partir de la seva entrada en vigor definitiva, al setembre. Les dues formacions al·legaven que si no es podia paralitzar el sector i generar “inseguretat jurídica”.

En conèixer l’acord entre els partits, les entitats socials (PAH, Sindicat de Llogaters i la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona) han convocat una roda de premsa a les portes del consistori per celebrar la notícia. A ella han acudit la mateixa Colau i alguns dels grups que finalment l’aprovaran.

Comisión en el Ayuntamiento de Barcelona / SÒNIA CALVÓ

Aquesta aprovació suposa un impuls a la política d’ampliació de l’habitatge a preu assequible de la ciutat, un dels cavalls de batalla de Colau, que té previst acabar el mandat amb 1.500 noves unitats al parc públic. Fins ara, el govern municipal ha recorregut a vies com la compra, la construcció o fins i tot els pisos prefabricats per incrementar el percentatge d’habitatge públic a la ciutat, que no arriba al 2%.

Un altre dels beneficis que defensa l’Ajuntament és que els pisos de protecció oficial estaran més repartits per la ciutat i no concentrats en els mateixos barris. Això plantejaria el dubte de si els habitatges de luxe també haurien d’entrar en aquest percentatge. Segons fonts del consistori, en casos en què els pisos quedin fora de la tipologia d’un pis de protecció oficial, el promotor haurà de negociar amb el consistori destinar l’equivalent en immobles del mateix barri.

Dels promotors dependrà si gestionen ells aquests pisos protegits o si els venen al consistori, que tindrà dret de tempteig i retracte. Quedaran fora de l’aplicació de la normativa totes aquelles adquisicions de sòl que s’hagin realitzat entre l’1 de juny de 2016 i la data de l’aprovació definitiva. Els que ho hagin fet abans i després d’aquest període sí que estaran sotmeses a la mesura, ja que l’Ajuntament entén que aquestes promocions no deixaran de ser rendibles per la pujada del preu del sòl en els últims anys.

1 Comentari en Barcelona forçarà les promotores immobiliàries a destinar un 30% dels pisos a ús social

  1. Raimundo Lorenzo Garcia // 20/06/2018 en 16:30 // Respon

    veo con vosotros a Ada Colau, esta Sra fue activista PAH yo la voté, mi voto lo retiré en cuanto pacto con PSC/PSOE esos fueron muy activos saqueando cajas lo que trajo deshucios,más de 500.000 PSC/PSOE siempre controló CAIXA CATALUNYA ¿puede pactar con esos? squearon y desahuciaron,que siguien y ni se les oye, ni en oposición ni gobernando, SON RESPONSABLES gobernaba Zapatero cuándo empezaron desahucios,mientras indemnizaban banqueros y bancarios y prejubilando,pactaron callar a gobernador BdE y tapando ese océano de mierda en que estaban !! y Ada Colau pacta con PSC!!! luego rompe por 155, ni un voto más a ninguno menos Podemos,Cup y parece que Ciudadanos los demás todos estaban en saqueos

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*