Amnistia Internacional denuncia que Espanya fa “un ús abusiu” de la llei per “reprimir” la llibertat d’expressió

L’ONG publica l’informe "Tuiteja... si t'hi atreveixes", on afirma que les lleis antiterroristes restringeixen la llibertat d'expressió, com en el cas del raper Pablo Hasél, condemnat a dos anys de presó. També analitzen casos com el de Valtonyc, César Strawberry o Cassandra Vera per concloure que provoquen autocensura i limiten la llibertat d’expressió

Sònia Calvó
 
 
 
El raper Valtonyc, condemnat a tres anys i mig de presó per injuries a la Corona, enaltiment del terrorisme i amenaces / Josep Valtonyc

El raper Valtonyc, condemnat a tres anys i mig de presó per injuries a la Corona, enaltiment del terrorisme i amenaces / Josep Valtonyc

Amnistia Internacional (AI) torna a posar el punt de mira en Espanya. A l’informe “Tuiteja… si t’hi atreveixes”, publicat aquest dimarts, l’ONG denuncia “l’ús de l’enaltiment del terrorisme” a Espanya per “reprimir la llibertat d’expressió”. Des d’Amnistia adverteixen que casos com el del raper Pablo Hasel o la tuitera Cassandra Vera mostren una “intolerància creixent i perillosa” cap a qualsevol manifestació.  “Enviar cantants de rap a la presó per la lletra de les seves cançons i prohibir la sàtira social demostra fins a quin punt s’han reduït a Espanya els límits de l’expressió acceptable online”, declaren des d’Amnistia Internacional.

“Rapejar no és un delicte, piular un acudit no és terrorisme i fer una representació amb titelles no hauria de portar ningú a la presó. Els governs han de defensar els drets de les víctimes del terrorisme en lloc de sufocar la llibertat d’expressió en nom seu. La draconiana llei espanyola ha de ser derogada i han de retirar-se tots els càrrecs formulats només per expressar-se pacíficament” afegeixen des d’Amnistia.

L’ONG explica que des de 2011 ha augmentat de 3 a 39 el nombre de persones processades en virtut de l’article 578 del Codi Penal, a més de 70 declarades culpables en els últims dos anys. Segons AI aquest article, que prohibeix l’enaltiment del terrorisme i la humiliació de les víctimes de delictes de terrorisme, s’està fent servir per “reprimir les expressions d’índole política”, sobretot a les xarxes socials i a la comunitat artística. Per AI aquest és un aspecte “especialment preocupant” de les restriccions de la llibertat d’expressió en aplicació d’aquesta llei.

“A Espanya s’està atacant la llibertat d’expressió, el govern espanyol sotmet a fustigació tota una sèrie d’expressions a Internet -des de lletres de cançons políticament controvertides fins a acudits- utilitzant categories generals d’enaltiment del terrorisme i humiliació de les víctimes de delictes terroristes” denuncien a l’informe. Alerten també que persones usuaries de xarxes socials, periodistes, professionals de dret i artistes musicals han sigut processades en virtut de l’article 578 del Codi Penal. Amnistia Internacional conclou que la reforma del Codi Penal provoca “un impacte devastador” pels qui han estat encausats, “des d’abundants multes fins a llargs períodes d’exclusió del sector públic, passant per les penes de presó”.

Si bé aquesta disposició es va introduir l’any 2000, no és fins fa tres anys, després de la reforma de 2015 del Codi Penal, que han augmentat els processaments i les sentències condemnatòries derivades de la seva aplicació. El resultat, segons AI, és “una autocensura cada vegada més gran” i, en general, un “efecte inhibitori” en la llibertat d’expressió a Espanya. En utilitzar d’aquesta manera l’article 578, segons AI, “les autoritats indiquen a tota la societat que no es toleraran certes formes de discrepància, així com el qüestionament i les perspectives alternatives”. A més, l’augment dels processaments en virtut de l’article 578 es produeix en un context en el qual “l’espai per expressar la discrepància a Espanya es redueix amb rapidesa”.

També alerten que, a diferència de les lleis sobre incitació directa, les disposicions com l’article 578 són “generals i imprecises” i donen als Estats “el poder de criminalitzar un gran ventall d’expressions que no tenen el grau necessari per constituir incitació”. Per això recomanen derogar l’article 578 del Codi Penal i garantir que només es penalitzin les expressions que “animin a altres persones a cometre un delicte reconeixible amb la intenció d’incitar-les o cometre determinat acte i amb una probabilitat raonable que ho duguin a terme, quan existeixi una relació causal clara entre la declaració i el delicte”.

Des d’Amnistia també demanen que es garanteixi que cap disposició del Codi Penal penalitzi expressions que no representen “apologia de l’odi nacional, racial o religiós” que constitueixi “incitació a la discriminació, l’hostilitat o la violència” i que no es detingui, investigui, processi o empresoni a cap persona en aplicació de l’article 578. També demanen que es retirin els càrrecs contra qualsevol persona per l’exercici del seu dret a la llibertat d’expressió, així com “la llibertat immediata i incondicional” de totes les persones empresonades i detingudes per aquest article.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*