Això no va bé

No me’n ser a avenir que algunes de les persones que han declarat al judici del Procés no hagin tingut cap problema en dir el que els ha interessat -políticament- sense tenir present, o això sembla, que amb el que deien podien enviar algunes persones a la presó per molts anys

Montse Melià
 
 
 
Primera jornada del Judici del Procés

Primera jornada del Judici del Procés

No me’n ser a avenir que algunes de les persones que han declarat al judici del Procés no hagin tingut cap problema en dir el que els ha interessat -políticament- sense tenir present, o això sembla, que amb el que deien podien enviar algunes persones a la presó per molts anys. Unes persones que mes enllà que s’hi pugui discrepar políticament, que es pugui pensar que el que han fet no ha estat correcte o inclús que poden haver comés algun delicte, en realitat no van preparar cap rebel·lió armada, i el Sr. del Fairy ho sap perfectament. Tots els que declaren al judici ho saben i, malgrat tot, fan tot el que poden per demostrar que sí que hi va haver una insurrecció violenta més o menys orquestrada. Amb quina intenció ho fan? És justícia o és una actitud caïnita?

On estava aquesta violència? A la manifestació del 20 de Setembre? Crec que l’únic que es pot acceptar és que alguns manifestants eren més expeditius que d’altres. Sovint els que es posen a la primera fila són els que estan disposats a exhibir una actitud més agressiva, de plantar cara a qui faci falta. Però això passa gairebé a totes les manifestacions, sobretot a les que congreguen a gent jove, força abrandada, que diríem.

I ho sé molt bé, he anat a moltes manifestacions a la meva vida, de tota mena. També a la del 20S. Recordo especialment les que fèiem els anys 76 i 77 amb el dictador acabat d’enterrar. Quan els diumenges ens concentràvem a la plaça Sant Jaume i en acabar fèiem una gran rotllana i cantàvem La Internacional, i de vegades Els Segadors envoltants de “grisos” i sabíem que en acabar havíem d’apretar a corre perquè hi hauria estomacada general.

Diria que el Sr. del Fairy, en canvi, no deu haver anat a gaires manifestacions i ja no diguem la Sra. lletrada. Bé, cap dels lletrats de l’acusació no té aspecte d’haver-ho fet. Potser els convindria anar a alguna de les manifestacions que fan els francesos, els sindicalistes, els estudiants, els de les armilles grogues…qualsevol els valdria si es posessin a primera fila a veure com les gasten.

I no justifico res, només diria que aquests no es volen carregar cap ordre constitucional. I encara que volguessin, és legítim de fer, mobilitzant la gent, que és una forma de convèncer, com ho són els mítings, els debats o les conferencies. D’això també se’n diu democràcia. No es tracta de jutjar el que no pensa com tu, sinó d’intentar convèncer-lo. Això és aquest sistema que a alguns, insisteixo, no els agrada i tenen tot el dret a voler-lo canviar.

No puc entendre com la crida a la mobilització per part de l’ANC i d’Òmnium ha arribat a ser considerada un delicte, encara que algun manifestant hagi tingut en alguna d’aquestes concentracions actituds no del tot ortodoxes. La crema de neumàtics o el tall de carreteres, per exemple. Encara que cridessin a concentrar-se, molta gent els va seguir perquè van voler, ningú no els va obligar. El que jo entenia és que això no podia ser considerat delicte, però ja no està tan clar. Si passa serà un fracàs per tots, també pel conjunt d’Espanya, del qual no sé com en sortirem. Crec que malament.

I això no té res a veure amb el fons i la forma com es va conduir el Procés per part d’uns i altres. Dels dirigents independentistes i dels polítics espanyols en el seu conjunt, el govern i l’posició. Tots ens hauran d’explicar molt bé tot el que ha passat.

Ah, i Sr. ministre de la Marca Espanya, l’independentisme no és l’únic que fa mal a la Marca, si és que en fa. També en fa, i molt, no fer un cordó amb Vox, que sigui acusació popular al judici del Procés o que demostrin un palmari desconeixement de la història europea a la mateixa seu del Parlament a Brussel·les. Què malament que ho defensen tot això!

Montse Melià
Sobre Montse Melià

Montserrat Melià ha estat redactora de política a la seu de RNE Barcelona, redactora de política al congrés dels diputats a Madrid. Cap d’informatius de RNE-Catalunya i directora de RNE—Catalunya. Actualment és membre de Consell d’Informatius de TVE-Òrgan de control de la neutralitat, pluralitat i diversitat als informatius de TVE. Imparteix tallers al Màster gènere i comunicació de la UAB. Contacte: Twitter | Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*