Aigua és Vida, Tanquem els CIE i la FAVB volen impugnar el ple que va tombar la multiconsulta i celebrar-ne un de nou

Les entitats demanen als partits “retractar-se, tal com ja va fer la CUP” i repetir el ple per tal de desbloquejar la celebració de la multiconsulta. Sinó, no descarten presentar un recurs de reposició a l’Ajuntament o fins i tot portar el cas al contenciós administratiu

Sònia Calvó
 
 
 
D'esquerra a dreta, Ana Menéndez (FAVB), Míriam Planas (Aigua és Vida) i Mercè Duch (Tanquem els CIE) / SÒNIA CALVÓ

D'esquerra a dreta, Ana Menéndez (FAVB), Míriam Planas (Aigua és Vida) i Mercè Duch (Tanquem els CIE) / SÒNIA CALVÓ

Les entitats promotores de la iniciativa per a la remunicipalització de l’aigua i el canvi de nom de la plaça d’Antonio López, amb el suport de la FAVB i altres col·lectius, segueixen lluitant per tirar endavant les seves propostes, tot i el revés de la setmana passada, quan el ple municipal va tombar les preguntes de multiconsulta. Demanen repetir el ple per tal de desbloquejar la celebració de la multiconsulta i que els partits es “retractin”, tal com ja va fer la CUP. Si això no passa, no descarten presentar un recurs de reposició a l’Ajuntament o fins i tot portar el cas al contenciós administratiu, tot i que esperen que “no sigui necessari”. També demanaran l’informe del secretari sobre la votació del ple i els de la comissió d’empara ­– l’òrgan que garanteix que el protocol s’apliqui correctament­­– de la multiconsulta, tot i que no són vinculants. També estan consultant amb la Síndica de Greuges de Barcelona i el de Catalunya.

“El vot del ple va ser il·lícit, ha insultat a moltíssimes persones que no només han treballat per fer possible la consulta, sinó també per aprofundir en processos de democràcia i participació” ha criticat la presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Ana Menéndez, en roda de premsa.

El ple extraordinari del passat dimarts demanava als grups posicionar-se sobre dues preguntes: la gestió pública de l’aigua i el canvi de nom de la plaça d’Antonio López pel d’Idrissa Diallo, el jove mort al CIE de la Zona Franca fa sis anys. Tot i que les dues preguntes havien aconseguit les signatures suficients –unes 40.000 en total– per a participar en la multiconsulta, finalment, però, cap de les dues van passar la validació. Els grups van centrar els seus atacs en el reglament de la multiconsulta –qualificant-lo de “nyap”– tot i que els mateixos partits van aprovar-lo amb només un vot en contra uns mesos enrere. Per això, segons la portaveu de la FAVB, el vot en contra “se salta el propi reglament” de participació ciutadana i no veuen cap motiu jurídic per rebutjar les preguntes. El reglament només permet votar en contra si les preguntes no s’adeqüen a l’ordenament jurídic.

“Som víctimes col·laterals d’aquest any de final de mandat en què estem immersos” ha criticat Menéndez, que ha recalcat que “aquesta guerra partidista no beneficia en absolut a la ciutat”. Davant d’aquesta situació estan començant una nova ronda de contactes amb els partits amb l’objectiu de “fer una crida a la responsabilitat” i demanar un nou ple on se sotmetin una altra vegada a votació les preguntes.

Míriam Planas, portaveu d’Aigua és Vida, l’entitat impulsora de la pregunta en relació a la remunicipalització de l’aigua, s’ha sumat a les crítiques de la FAVB i considera que el que va passar al ple “es deu al segrest de la democràcia per part d’Agbar”. Asseguren que hi va haver “pressions” per part de l’empresa per tal de posicionar els grups polítics. Una situació que valoren com a “inacceptable”.

Segons Planas, tots els grups excepte la CUP havien manifestat abans del ple que “no es negarien” a la votació, sinó que votarien a favor o s’abstindrien. Per això consideren que la votació final de molts grups en contra es deu al pronunciament de la CUP, que va rebutjar la pregunta de la remunicipalització de l’aigua perquè entenien que ja formava part del programa electoral del govern. Finalment la pregunta sobre l’aigua només va sumar el suport de BComú i ERC, i la del canvi de nom de la plaça, els vots dels comuns, ERC i la CUP.

Des de Tanquem els CIE, Mercè Duch ha lamentat que el ple es convertís en “una picabaralla de polítics tirant-se insults”, ja que la multiconsulta també era una oportunitat per “donar veu i vot a moltes veïnes a qui normalment es denega el vot”, en referència a les persones sense papers i als joves de 16 a 18 anys. Duch ha assegurat que, tot i el “desgast de mesos de feina”, seguiran “lluitant per denunciar el racisme institucional”, ja que Idrissa Diallo –el jove que havia de posar nom a la plaça de l’esclavista Antonio López– representa “a tanta gent que és maltractada a les fronteres a causa d’un sistema migratori i una llei d’estrangeria salvatge”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*