Ahed Tamimi: resistència i llibertat

Ahed Tamimi, icona de la resistència no-violenta, no és l'única menor a les presons israelianes. L'organització Defensa dels Nens/es Internacional a Palestina considera que “el cas de l'Ahed no és una excepció”, però ha servit per posar sobre la taula el problema dels menors palestins detinguts per Israel

Adriana Martínez
 
 
Infografia de Ahed Tamimi | Visualizing Palestine y NTTAC

Infografia de Ahed Tamimi | Visualizing Palestine y NTTAC

2018 marca el 70è aniversari de la Nakba palestina. La Nakba –catàstrofe en àrab–, és el procés de neteja ètnica que va suposar l’expulsió de centenars de milers de palestins de la seva terra després de la creació de l’Estat d’Israel a maig de 1948. Des d’aleshores (1948), la repressió per part de les forces de seguretat israelianes contra la mobilització de resistens palestins ha estat constant. Fins avui, 70 anys després, la mateixa violència és exercida per les forces d’ocupació israelianes de diferents formes.

La detenció el passat 17 de desembre de l’adolescent Ahed Tamimi, natural del poble de Nabi Saleh (Cisjordània, territori palestí ocupat per Israel),  i coneguda activista de la resistència no-violenta, ens torna a recordar els centenars de menors palestins que estan a les presons israelianes. Un jutge militar va decidir mantenir a Ahed Tamimi detinguda durant tot el procés judicial. El magistrat també va estendre la presó provisional de l’Ahed –juntament amb la mare, Nariman, i dos cosins, Osama i Muhammad– fins al 31 de gener, dia de l’aniversari de l’Ahed. Finalment, però, el judici s’ha postposat fins a mitjans de febrer. El jutge va advertir que la menor és “perillosa” i autora d’un “delicte ideològic”.

L’exèrcit va confirmar que l’Ahed està acusada de dotze càrrecs, entre ells, per atacar a les forces de seguretat en cinc ocasions o tirar pedres. La seva mare, que s’enfronta a cinc càrrecs, també està acusada d’atacar a soldats israelians i de participar en manifestacions amb la seva filla.

Durant aquests dies han tingut lloc nombroses manifestacions clamant per la seva llibertat. La setmana passada al seu poble natal es va celebrar el seu aniversari, tot i que ella segueix tancada en una presó israeliana. Tant ella com la seva família pateixen sovint violència per part de l’exèrcit israelià per protestar en contra de la confiscació de les seves terres, aigua i recursos.

El padre de Ahed Tamimi | PSCC

No obstant això, ella, la icona de la resistència no-violenta, no és l’única menor a les presons israelianes. L’organització Defensa dels Nens/es Internacional (DCI, per les seves sigles en anglès) a Palestina considera que “el cas de l’Ahed no és una excepció”, però ha servit per posar sobre la taula el problema dels menors palestins detinguts per Israel.

L’any passat més de 500 menors van ser arrestats i jutjats. El 45,3% de les detencions es van fer durant la nit i al 77% d’ells se’ls va embenar els ulls. A més, molts són maltractats durant l’interrogatori i molts d’ells són atemorits fins que s’aconsegueix informació. De fet, d’acord a la llei militar israeliana els infants poden ser jutjats a partir dels 12 anys, dels 14 a Jerusalem, encara que poden estar retinguts des dels 12 anys en centres de rehabilitació i després complir condemna a la presó. Més de 8.000 menors palestins com l’Ahed han estat detinguts i processats a Israel per corts militars des de l’any 2000. Aquests judicis, que no compleixen cap garantia, tenen un percentatge de condemna del 99,7 %.

Avui, més de 400 menors palestins d’entre 13 i 17 anys es troben empresonats en presons israelianes. De fet, fa pocs dies dos nens van ser arrestats al camp de refugiats d’Aida a Betlem, i una jove estudiant, Dalia Hamayel, de la ciutat d’Al Bireh (Ramallah), va ser transferida per a interrogatori a Ofer. Segons l’associació Addameer, el nombre de menors a les presons israelianes s’ha doblat en els últims 3 anys.

Reiterem les paraules de l’Ahed: “Hem d’estendre les nostres lluites que cadascuna duem a terme per acabar amb totes les injustícies del món (…) Animo a totes aquelles persones [oprimides] a seguir resistint”.

Adriana Martínez
Sobre Adriana Martínez

Antropòloga i arabista, Adriana viu i treballa des de fa 4 anys en Palestina. Des dels dos últims anys forma part de l'equip de Novact on dóna suport als moviments de resistència noviolenta i als Defensors i Defensores de Drets Humans Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*