Colau mira l’àrea metropolitana per compensar l’escàs botí de pisos buits mobilitzables per a lloguer social de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona detecta uns 13.000 pisos buits a tota la ciutat, una xifra molt més baixa del previst. Per tal de fer créixer però el parc social de la capital catalana, el consistori intentarà pescar a l'àrea metropolitana.

Yeray S. Iborra / Sònia Calvó
 
 

"La reducció de la jornada laboral sense reducció del salari hauria d'estar a l'agenda de les esquerres" | Foto: Ajuntament de Barcelona

Barcelona té 13.000 pisos buits. Aquesta és la xifra que va presentar l’Ajuntament de Barcelona aquest dimarts. És el primer balanç oficial del cens de pisos buits que el consistori elabora des de 2016. El resultat obtingut dista molt del volum de pisos que s’esperava i que parlava de fins a 31.000 habitatges. Per aquest motiu, el Govern de la ciutat ha mogut fitxa i s’ha marcat un objectiu per ampliar el lloguer social a la capital catalana: anar a pescar pisos buits a l’àrea metropolitana.

La mobilització de pisos buits era una de les estratègies de l’alcaldessa Ada Colau per pal·liar la crisi d’habitatge que pateix Barcelona. Però les primeres xifres de l’estudi en desús que ha publicat el consistori ha trencat els esquemes del Govern. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament ja s’ha esperonat la resta de municipis de l’àrea metropolitana a realitzar estudis similars al seu.

No és la primera vegada que Colau enfoca el problema d’habitatge des d’una perspectiva metropolitana. De fet, seva va ser la idea de crear un Observatori Metropolità de l’Habitatge (O-HB).

Tot i la sortida del Govern local, els resultats sobre pisos buits han estat sorprenents. Però el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, va justificar la diferència entre les xifres obtingudes i les esperades al fet que el mercat immobiliari està més “tensat” i que, actualment, amb les recents pujades dels preus dels lloguers, qui disposa d’un pis buit el ven o el lloga. Això ha fet sortir a mercat pisos que feia temps que estaven immobilitzats, segons Montaner.

La realitat és que ni 31.000, com va indicar el govern de Xavier Trias, ni molt menys 81.000, com va indicar l’Institut Nacional d’Estadística (INE) l’any 2011. El resultat de pisos buits detectats a Barcelona parla de 3.609 habitatges, només un 1,52% dels 34.852 inspeccionats. Per aconseguir aquests números s’han estudiat 17 dels 73 barris de Barcelona, el 28,8% del parc residencial total de la ciutat. L’extrapolació dels resultats del cens permet afirmar que la xifra de pisos buits a la capital catalana és de més de 13.000.

Dels 3.609 pisos buits, el 70,6% pertanyen a propietaris particulars mentre que el 25,4% (919) són d’entitats financeres, bancs i societats. D’aquests 919, només 253 són de bancs, 51 dels quals són de la Sareb, el conegut com a ‘banc dolent’. Davant d’aquesta situació, la PAH ha exigit la cessió obligatòria dels habitatges sense ús en mans de bancs.

L’Ajuntament de Barcelona ja ha respost que treballa per a garantir que els pisos buits trobats engreixin el parc de lloguer públic de la ciutat. Precisament Montaner va explicar dimarts que el cens de pisos buits “no es fa per tenir una xifra” sinó per “detectar quins pisos estan sense habitar i incorporar-los a la borsa de lloguer assequible a la ciutat”. El govern municipal ja ha anunciat la signatura d’un conveni amb els Agents de la Propietat Immobiliària (API) que estipula la col·laboració amb l’Ajuntament “per aportar habitatges buits al lloguer social”.

Si bé la baula dels pisos buits ha resultat més feble del que Colau esperava, no es tracta de l’única estratègia del Govern en relació al parc públic d’habitatge. El consistori treballa per implementar el Pla pel dret a l’Habitatge 2016-2025. Davant del problema de lloguer, el govern municipal va prometre augmentar de 10.000 a 30.000 els pisos públics de lloguer gràcies a l’estratègia, que va rebre l’aval del PDeCAT i Ciutadans. Així, la ciutat preveu passar de l’1,5% de parc públic de lloguer al 8%, lluny del 15% però que marcava com a ideal la llei 18/2007.

Dels 20.000 nous pisos que pretén augmentar el consistori en deu anys, 8.500 seran construïts directament per l’Ajuntament i la resta es faran a partir de col·laboracions públic-privades, amb la cessió de sòls de titularitat municipal.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*