25 anys de reivindicacions a la Fundació Surt: el feminisme com a sortida a la precarietat

Després de 25 anys de treball, la Fundació Surt segueix reivindicant la necessitat d'un projecte que vetlli per l'apoderament de les dones en tots els àmbits: personal, econòmic, comunitari i sociopolític. Amb motiu del seu vinticinquè aniversari, la fundació proposa una sèrie d'activitats cada mes per a “ressaltar les reivindicacions més emblemàtiques dels feminismes i, també, per a donar a conèixer la trajectòria de l'entitat en la defensa de l'equitat de gènere”.

Anna Cristóbal
 
 
 
Fina Rubio, presidenta de la Fundació Surt, al vinticinquè aniversari de l'entitat | Foto: Sònia Calvó

Fina Rubio, presidenta de la Fundació Surt, al vinticinquè aniversari de l'entitat | Foto: Sònia Calvó

La Fundació Surt està de celebració. Ja han passat 25 anys des que, al 1993, Fina Rubio considerés “improrrogable” la creació d’una entitat que treballés per a la igualtat i la inserció laboral en clau de gènere, i que oferís alternatives a la situació de pobresa i violència que patien tantes dones. “Vam voler obrir una porta, una sortida, a la vulnerabilitat que sacsejava tantes dones. I la vam voler obrir des dels feminismes”, declara la directora de l’entitat.

Als anys 90, explica Rubio, crear una entitat que vetllés per l’eradicació de la precarietat laboral i econòmica de les dones no va ser senzill: “Ho vam haver d’explicar molt i molt bé per tal que, des de l’administració, entenguessin que era necessari treballar en l’àmbit social des d’una perspectiva feminista i volguessin col·laborar amb el nostre projecte”.

Malgrat que Surt ja porta 25 anys treballant pels drets de les dones, col·laborant amb institucions públiques i establint complicitats amb entitats del sector, Rubio lamenta que, avui dia, s’hagi tornat a instal·lar “la idea que no és necessari implicar-se en l’àmbit social des de la perspectiva feminista i de les dones”. I és que, prossegueix, “avui és més que evident que aquesta necessitat és important: hi ha lleis, sí, però també perdura la bretxa salarial, la violència de gènere i la discriminació”. Una prova de la necessitat d’aquest projecte és que, des de 1993, han estat 1900 les persones ateses, 100 de les quals dones en situació de violència masclista.

Més reivindicacions i implicacions

“Som corredores de fons, fem treball de formiga. I les formigues, si van juntes, acaben tombant l’elefant”, declara Rubio. Des dels anys 90 i amb l’objectiu d’eradicar la desigualtat de gènere, SURT potencia l’apoderament de les dones en tots els àmbits mitjançant la creació de programes d’atenció terapèutica a les supervivents per violència masclista o explotació sexual, així com també –i entre d’ altres- de cursos per millorar el perfil professional de les dones i potenciar les seves capacitats de emprenedoria social.

Entre els seus reptes de futur més imminents: impulsar recursos per a combatre la feminització de la pobresa i promoure la diversitat afectiu-sexual i de gènere; contribuir a un model econòmic que posi al centre les cures i fomentar l’apoderament de dones en situació de vulnerabilitat.

10 mesos, 10 compromisos amb les dones

En motiu dels “25 anys compromeses amb les dones” –lema de l’aniversari de la fundació–, SURT ha preparat diferents activitats per visibilizar les diferents accions socials que des de l’entitat es reivindiquen i es duen a terme. De març a desembre tindran lloc trobades, rutes temàtiques, exposicions, jornada de portes obertes, ponències i tallers. El plat fort, ens diuen, vindrà a l’octubre amb unes jornades de treball i una conferència titulada: “El valor de les cures. Que la vida mereixi la pena ser viscuda”. I és que, en un context socioeconòmic que desplaça la vulnerabilitat i interdependència del centre de la vida, des de la fundació consideren urgent “parlar de l’economia de les cures, dels valors dels treballs i de la invisibilitat de les dones en treballs imprescindibles”.

Abans d’aquesta jornada, però, l’entitat preveu centrar un mes –el de maig– en una reivindicació que vertebra cadascuna de les seves lluites: l’apoderament. Per a això, proposen “convertir l’apoderament en rutes físiques pels llocs i espais d’aquelles dones il·lustres que formen part del nostre món i de les quals no en sabem gens”.

Com no podria ser d’una altra manera, al novembre –mes de les violències masclistes–, la fundació recupera la ruta de les violències en el districte de Ciutat Vella: “una ruta per l’espai urbà recuperant històries de violències diverses exercides contra les dones, així com espais que considerem “punts negres” a nivell urbanístic i que no tenen en compte la percepció de seguretat de les dones en la seva planificació”.

Acto de los 25 años de la Fundación Surt en el Museu Marítim / SÒNIA CALVÓ

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*