Baluard i la reducció de danys: la tasca dels professionals enfocada a millores biopsicosocials de les persones drogodependents

Carla Benito

Un documental mostra la resposta de Barcelona per atendre a les persones que viuen en extrema marginalitat pel consum de droga. 'Baluard', de José González Morandi i que segueix als documentals de 'Can Tunis' i 'Troll', situa com a protagonista el servei de cures i reducció de danys

La ‘racialització’ del fracàs escolar: els alumnes migrats que no obtenen el títol de l’ESO doblen als autòctons

Sandra Vicente

Un estudi de la UAB alerta que, mentre que els alumnes nascuts a Catalunya que no assoleixen l’ESO sumen el 10.3%, els fills de migrats suposen el 17.3% i la xifra d’alumnes que han migrat a Catalunya amb set o mes anys arriba al 29.2%. La universitat considera que les dades suposen una “racialització intolerable del fracàs” que requereix una actuació urgent

Entitats pel dret a l'habitatge aposten per la via administrativa per denunciar casos d'assetjament immobiliari

Sònia Calvó

El Sindicat de Llogaters, la PAH Barcelona i l'Observatori DESC han presentat una eina legal per intentar aturar i multar l'assetjament immobiliari –o mobbing– a través de la via administrativa. També han recordat que, a través de l'article 45 de la Llei del Dret a l'Habitatge de Catalunya, cometre assetjament és una infracció "molt greu" que pot comportar multes de 90.000 a 500.000 euros.

“L'únic requisit per a una bona sanitat és el desig de tenir-la: simplement és voluntat política i voluntat social”

Carla Benito

La sanitat cubana s'autodefineix com a pública, universal, gratuïta i internacionalista. Els diferents resultats que dóna malgrat el bloqueig quant a mortalitat infantil, reducció o eradicació de malalties o avanços tecnològics són reconeguts per les mateixes Nacions Unides. Així i tot, segueixen vivint una situació de bloqueig que els impedeix desenvolupar-se plenament. Parlem amb Aleida Guevara, pediatra alergòloga a l'Hospital pediàtric William Soler en l'Havana.

Rocío Molina-Sílvia Pérez Cruz, a ‘Grito pelao’

Vicenç Batalla

Grito pelao, estrenada al Festival d’Avinyó, és un crit de dins de les entranyes femenines per afirmar el desig de ser mare, malgrat ser lesbiana, de continuar ballant temporalment per a aquest nou ésser, d’intercanviar els papers de ball i cant i de convidar en escena a qui et va donar vida.

El fotoperiodista Jordi Borràs, agredit al centre de Barcelona

Redacció

El fotoperiodista Jordi Borràs ha estat víctima d'una agressió aquest dilluns al vespre al centre de Barcelona. Un home l'hauria agredit mentre cridava 'Viva España' i 'Viva Franco'. Borràs té el nas trencat i policontusions per l'agressió que ha patit

Marina Subirats, presidenta del CESB, durant la presentació de l'informe sobre salaris foto: Tomeu Ferrer

Barcelona pot patir d’esclerosi si els seus salaris no s’adapten al cost real de la vida

Tomeu Ferrer

El CESB reclama grans acords que facilitin l’establiment d’un salari d’àmbit local que eviti la gentrificació i la pèrdua de talent jove a la ciutat.

"L’estat és l’autèntic poder de l’esquerra"

Siscu Baiges

El títol d’un llibre, a vegades, pot despistar sobre el seu contingut. És el que passa amb el darrer que ha escrit el catedràtic de Literatura espanyola de la Universitat de Barcelona Jordi Gràcia: “Contra l’esquerra”. No, no és un llibre que posi la proa contra els partits i els ideòlegs de l’esquerra. Al contrari.


L’oratori de Sant Felip Neri a Gràcia

Jordi Corominas i Julián: L’Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia demostra massa coses que van des de la diversificació barcelonina per la màgia dels barris amb identitat de poble fins a l’absoluta necessitat de no donar res per fet i mirar cap amunt, una forma més de combatre la mandra


La ficció de la unitat

Andreu Claret: S'entén l'apel·lació a la unitat sobiranista, i més enllà, perquè els presos surtin de la presó, o perquè Catalunya assoleixi objectius polítics compartits per una gran majoria. No obstant això, la unitat per la República que suposa aquesta Crida Nacional és la de la meitat de la societat. Ni això.


Pedagogies de la crueltat a Colòmbia

Julián Porras: Les ànsies de control total tecnològic retraten molt bé el control actual. Encara que el més probable és que la intel·ligència artificial no vingui a reemplaçar la pedagogia escrita amb violència sobre els cossos socials, el més probable és que vingui per complementar la por amb la sensació de vigilància total


Tots som 'TDAH'

José R. Ubieto: Si som capaços de pensar que la mobilitat en l'educació no és un problema, sinó una oportunitat, la nostra percepció de les conductes TDAH com pertorbadores d'un sistema i d'una aula, pròpia del segle XIX, canviarà.


Refugiades… i oblidades

Sira Vilardell: És imprescindible reclamar que es consideri la violència i discriminació per motius de gènere com a motius suficients per a sol·licitar protecció internacional.


Reunió Sánchez-Torra: un diàleg d'AVE

Jaume Risquete: Un problema de vuit anys no es resol en dues hores i mitja de conversa i una passejada de quinze minuts pels jardins de La Moncloa.