“S’ha esvaït la il·lusió d’una solució repressiva o unilateral”

Siscu Baiges

Enric Marín és periodista i doctor en Ciències de la Informació. Va ser secretari de Comunicació del govern tripartit i va presidir el Consell de Govern de la CCMA. Marín defineix a Quim Torra com una persona "molt més culta i interessant que la caricatura que se n'ha fet gràcies, sobretot, a la seva poca traça fent tuits", i respon més al perfil d'un patriota que al d'un demòcrata radical.

Elsa Artadi i l'amnèsia sobre BCN World

Yeray S. Iborra

Molt s'ha parlat sobre la seva carrera acadèmica, la seva fidelitat a Puigdemont i fins i tot –en un atac sexista recalcitrant– del seu estil. Menys s'ha visibilitzat el seu paper en el controvertit BCN World. Actiu de futur per JuntsxCat, Artadi assumeix per primera vegada una conselleria; després de ser coordinadora Interdepartamental i directora de Tributs i Joc, ara sí gestionarà 'la grossa' a Empresa, on podrà mostrar comandament liberal.

Miquel Buch, l’independentista a qui no agraden els ‘okupes’

Sònia Calvó

El diputat de Junts per Catalunya Miquel Buch agafa el relleu com a conseller d’Interior, després de Joaquim Forn, actualment empresonat a Estremera i que ja va renunciar a l’escó.

Segregació escolar, la batalla que Josep Bargalló va deixar a mitges fa 14 anys

Víctor Saura

Josep Bargalló serà la primera persona que haurà ocupat el càrrec de conseller d’Ensenyament en dos períodes i amb dos governs diferents. I al nou Consell Executiu coincidirà amb Ernest Maragall, ara company de partit i que en el seu dia va ser l’enterrador del Pacte Nacional per l’Educació que ell va impulsar.

La presència de dones recula al nou Govern Torra, de cinc es passa a tres

Catalunya Plural

Quim Torra i el seu nou executiu no només suspenen en paritat, sinó que la presència de dones a les conselleries s'empetiteix de nou: de cinc conselleres a l'últim Govern de Carles Puigdemont es passa a tres (de tretze) al de Torra, la xifra estàndard els darrers vint anys.

"Dissimular i callar": l'oportunitat laboral més estesa entre les dones trans

Meritxell Rigol

Nivell d'estudis baix? Passar dels quaranta? Ser migrant? Si bé són factors que multipliquen les dificultats d'accés a una feina, entre les persones trans no suposen la principal barrera d'entrada al mercat de treball: tenir 'passing' −fer invisible la condició trans− o no és més determinant a l'hora d'explicar qui s'hi fa lloc i qui en queda exclosa.

Guerrilla Girls, la lluita inacabada

Oriol Puig

Un dels molts problemes als que s’enfronten les dones són els anomenats sostres de vidre, la dificultat per accedir a determinades esferes de la societat pel simple fet de ser dones. Les Guerrilla Girls, artistes, activistes i feministes, denuncien la poca presència de les dones als museus i el poc reconeixement al món de l'art

Jaume Funes: “Les adolescències canvien constantment amb una única constant: adults desconcertats”

Sandra Vicente

L’educador Jaume Funes, autor del llibre ‘Estima’m quan menys ho mereixi...per què és quan més ho necessito’, aborda l’adolescència des d’una premissa simple: “per ajudar-los a construir-se, has d’estar al seu costat quan descobreixin”, afirmació aplicable a tabús com el sexe, les drogues o, fins i tot, l’adoctrinament

L’ansietat i la depressió seran la primera causa de baixa laboral a Espanya l’any 2020, segons l’OMS

Francesc Ràfols

La manca de coneixement i de consciència sobre l'impacte de les malalties mentals en l'entorn laboral és una de les causes per les quals aquest problema no s'afronta a les empreses ni es busca la manera d'evitar-les, segons apunten els experts. També creuen que molts casos estan provocats per una mala organització del treball.

Barcelona pressionarà l'Estat perquè elimini les traves per l'accés a la nacionalitat

Yeray S. Iborra

La comissió de Drets de Ciutadania de l'Ajuntament de Barcelona, amb el suport de tots els grups menys el C's i el PP, es compromet a treballar amb el Govern central i la Generalitat per a eliminar l'examen d'accés a la nacionalitat i a ampliar l'oferta de cursos de castellà. La declaració neix d'un acord amb la tancada de migrants.


Maig del 68 i la seva recepció a Espanya: el cas de Bandera Roja

Jordi Borja: ¿Va haver-hi influència d'aquella generació en la política actual? El 15M, els indignats, l'emergència de noves forces polítiques, la diversitat de les mobilitzacions socials i culturals, l'independentisme català, l'internacionalisme solidari de tantes ONG, etc. són un equivalent del 68 i anys posteriors. No crec que hi hagi un vincle ideològic, polític o organitzatiu entre el 68 i el present.


La formiga i l'elefant

Andreu Claret: L'analogia ve al cas perquè la justícia belga ha rebutjat l'extradició sol·licitada per Llarena. El més petit ha tornat a guanyar una batalla


Qui són els homes del #Cuéntalo?

Meritxell Benedí: Els homes del #Cuéntalo no són pocs. Ni malalts. Ni toxicòmans. Ni psicòpates. Són, sovint, els homes que tenim a prop: els nostres pares, germans, cosins, parelles, fills. Els nostres companys de feina, de sindicat, de partit, de l’AMPA. Els nostres veïns. Els nostres amics. Són homes normals.


Ajuntar-nos, resistir, cuidar-nos

Laura Pérez Castaño / Ancor Mesa Méndez: Ens enfrontem a un fenomen de colonització de la ciutat per part d'un capital financer internacional que l'any passat va incrementar el seu volum d'inversió al voltant d'un 43% respecte a 2016. Amb un marc legislatiu estatal que suposa una autèntica catifa vermella per als capitals especulatius


Per una vida digna: punxem la bombolla dels lloguers

Marta Ill Raga / Jaime Palomera: L'emergència habitacional que patim no és un fenomen meteorològic: està cuinada políticament, per tal que una minoria s'enriqueixi a costa de la majoria. Però es pot revertir políticament.


Una doble proposta de places

Jordi Corominas i Julián: La col·locació del monument a Francesc Macià a la seva homònima plaça resulta una qüestió de sentit comú. Des de plaça de Catalunya apreciaríem millor la injuriada cruïlla entre Rambla i Pelai i fins i tot podríem moure la Deessa de Clarà al centre de l'estany perquè lluís la seva hegemonia a la zona. Són propostes fetes per un passejant. Puc assegurar-vos la rendibilitat dels meus ulls mitjançant el desgast dels meus peus.