Crit unànime als carrers contra la sentència de ‘la manada’: “No és abús, és violació”

Yeray S. Iborra

Milers de persones omplen la plaça Sant Jaume de Barcelona contra la sentència que ha condemnat per abús –i no per violació– els agressors d'una jove als San Fermins de 2016. La protesta té lloc també a altres ciutats. La sensació d'injustícia recorre les places i desferma la indignació feminista: "Si toquen a una ens toquen a totes".

L'Ajuntament espera el recurs de les entitats per poder reprendre la multiconsulta

Sònia Calvó

La Comissió d'Empara de l'Ajuntament ha elaborat un informe que conclou que les dues preguntes de la multiconsulta proposades per les entitats socials "no es poden considerar com a rebutjades". No obstant, com que l'informe no és vinculant, les entitats han anunciat que presentaran un recurs de reposició. Davant d'aquesta situació, l'Ajuntament de Barcelona demana als partits de l'oposició que van votar en contra que rectifiquin el seu vot i reconsiderin la seva posició.

Prevenir més i curar amb diversitat: com millorar l’impacte de la llei contra la violència masclista?

Meritxell Rigol

Respondre a la diversitat de necessitats de les dones és encara un repte, com també ho és ampliar els esforços dedicats a prevenir les violències masclistes. Set de cada deu professionals hi dediquen menys d’un 25% de la jornada laboral, segons un diagnòstic del Grup d'Investigació Antígona de la UAB.

"Un acaba naturalitzant la violència perquè en cas contrari no sortiríem de casa"

Oriol Puig

Per fer-nos una idea del malson de la violència a Chihuahua (Mèxic) s’ha publicat 'La Lucha, la historia de Lucha Castro y los derechos humanos en México' (Icària, 2018), llibre il·lustrat per John Sack i que la portaveu del Centro de Derechos Humanos de las Mujeres (CEDEHM), Ruth Fierro, ha vingut a presentar a Barcelona.

Accessibilitat i al·licients en publicitat: factors que incrementen la quantitat i la gravetat de les addiccions al joc

Carla Benito

L'any 2017 a Espanya la indústria del joc online va invertir més de 220 milions d'euros en concepte de publicitat. El joc patològic, segons Jugadores Anónimos, "destrossa la vida" de les persones que el pateixen però ara per ara les polítiques de joc responsable estan aturades. Àngels González, psiquiatra especialitzada en joc patològic, ho atribueix a la falta d'interès de polítics i a la reticència de la indústria del joc

L’alfabetització de les mares migrades: una eina per a l’apoderament

Sandra Vicente

Mamás que Leen és un grup d’alfabetització per a dones nouvingudes que volen aprendre llengua castellana. Moltes no parlen cap llengua que no sigui la materna i algunes són totalment analfabetes, per això l’aprenentatge, compartit amb dones de diverses cultures, és un repte i alhora una eina que les ajuda a socialitzar i a participar de l’escolarització dels seus fills

“No espero res d’Europa, però la mediació internacional hauria de fer possible un referèndum”

Siscu Baiges

Arcadi Oliveres va rebre, el passat 17 d’abril, el premi Constructors de Pau 2017 concedit per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP). Parlem amb ell sobre pacifisme, no violència, activisme social i política

La unitat antidesnonaments de Colau multiplica la seva assistència a famílies vulnerables

Yeray S. Iborra

La unitat antidesnonaments del consistori va atendre el 2017 un 50% més de casos que l'any anterior. Tot i que haver tancat un 58% dels casos, l'Ajuntament de Barcelona només va aconseguir que el 16% de persones es quedessin a casa seva. L'alcaldessa ha criticat les polítiques del govern central en matèria d'habitatge.

El fiscal denuncia nou professors de Sant Andreu de la Barca per humiliar fills de guàrdies civils

Oriol Solé

Un jutge de Martorell admet la denúncia, interposada per delicte d'odi, injúries contra els cossos de seguretat i una altra contra la integritat moral

Les identitats LGTB prenen força a la literatura catalana

Anna Cristóbal

"Tenim moltíssima producció que no està classificada dins la categoria LGTB. Això fa que puguem arribar a un públic que no ens espera", afirma l'escriptora Bel Olid. Aquests textos, insisteixen llibreters i escriptors, fa temps que "van rebentar la categoria LGTB" i, ara, destaquen pel seu caràcter "irreductible a qualsevol etiqueta". Tot i que la transversalitat de les identitats LGTB cada vegada és més visible a la literatura catalana, també es troba a faltar una presència més normalitzada de la qüestió trans.

De grisos a verds: l'AMB assaja els polígons industrials del futur

Catalunya Plural

Més sostenibles, empresarial i ambientalment, gràcies a l'economia circular i a la implementació de les noves tecnologies. Aquest és el model que la Taula de Reactivació Econòmica de l'AMB vol per a la indústria de la metròpoli de Barcelona. Diversos projectes de transformació reben una inversió total de 40 milions d'euros.


Dret a estar en una presó propera al lloc de residència familiar

Iñaki Rivera Beiras: Una mesura purament humanitària com aquesta, fundada en el dret nacional i internacional podria, en part, mitigar la profunda afectació que les famílies pateixen (parelles i fills petits) que ja porten recorreguts més de 35.000 km amb els seus trasllats constants per les visites a la presó


La UAB dels '27 i més' i les llibertats públiques

Pere Solà Gussinyer: Cal situar l'absurd procés judicial dels "27 i més" de la UAB en el context de la greu involució democràtica que bescanta la dissidència. Cal revertir-ne els efectes. Ara bé, com? D'entrada, animant les institucions democràtiques del país a proposar unes vies de resolució ràpida i efectiva del procés dels universitaris de la UAB.


El PSC no vol que paguis l’aigua més barata

David Cid: Som, sens dubte, davant un nou cas de l’estranya, recorrent i contradictòria relació del PSC amb Agbar, la companyia privada que gestiona l’aigua a Barcelona i que ha fregit el govern del canvi a la ciutat a recursos judicials, a més de gastar-se una quantitat ingent de diners en campanyes publicitàries per posar en valor la seva gestió.


El petit patrimoni: Lligalbé, Boné i Sant Pere

Jordi Corominas i Julián: Els ajuntaments de Barcelona sempre han preferit les vies amples enlloc de l'estretor d'abans. Amb Lligalbé, com passa amb molts d'altres llocs, haurien de pensar al veritable sentit de la identitat. Els barris han de conservar les seves fites fundacionals per a a no perdre-la


La Model, un debat de ciutat

Alessandro Scarnato / Jaume Artigues: El futur de l’antic conjunt penitenciari també representa una oportunitat en termes de patrimoni.