La Inexplicable, o com trobar la felicitat en els llibres

Anna Boneta Palacín

Glòria Arquillo i Anun Jiménez van obrir la llibreria 'La Inexplicable', al cor del barri de Sants, fa un any i mig. Ara, "et trobes lectors pel carrer i et diuen que aquell llibre que els vas recomanar és fantàstic. Per això ens vam fer llibreteres! Mai havia tingut una feina en què fos feliç", explica la Glòria, satisfeta.

Llegir periodisme i drets humans

Redacció

En col·laboració amb l'editorial Octaedro, la Fundació Periodisme Plural ha editat tres llibres sobrehabitatge, migracions i violències masclistes dins la col·lecció Periodisme i Drets Humans. Aquests llibres volen posar el focus de l'opinió pública sobre aquells temes claus que afecten la dignitat i els drets de persones o col·lectius socials.

UNA SÈRIE DE CATALUNYA PLURAL: LLARGA VIDA A LES LLIBRERIES!

Un Pròleg pels llibres amb accent feminista

Anna Boneta Palacín

La Llibreria Pròleg va néixer en el cor de Ciutat Vella de Barcelona el dia de Sant Jordi de fa 28 anys. Era fruit del moviment feminista i avui continua sent un dels seus referents. Àngels Grases, una de les seves fundadores, defensa que "les dones joves, que tenen interès per la lectura, han de reinventar-se, convertir-se en escola de feminisme, espai de debat, que facin xarxa, que s'internacionalitzin..."

Una sèrie de Catalunya Plural: Llarga vida a les llibreries!

Barri i lectures A Peu de Pàgina

Anna Boneta Palacín

Gemma Barrufet va obrir la llibreria A Peu de Pàgina en un local dels seus avis, a Sarrià, l'any que esclatava la crisi. Ara explica la fórmula per sobreviure: "Una mica de passió, una mica de cap, llegir tot el que puguis i deixar-te nodrir pels lectors, perquè mai en sabem prou"

El Carib que explica el que és Gabriel García Márquez

Narcisa Rendon

L'espai que embolica una història pot ser l'element protagonista d'ella o pot ser l'element estructurador. En el treball de l'escriptor colombià, l'escenari està influenciat per la costa del Carib, on la música, la dualitat entre la celebració i la tragèdia i la família estan presents al llarg i profund de les narracions.

Defensar a qui defensa: un repte global

Sandra Martínez

Coincidint amb el vintè aniversari de la Declaració de Nacions Unides sobre Defensors i Defensores de Drets Humans, 321 activistes van ser assassinats el 2018. Una xifra que evidencia la urgència d’aprofundir en l’estudi de les dinàmiques de la violència contra persones defensores i moviments, així com la necessitat de qüestionar els enfocaments dels mecanismes de protecció actuals.

“Ens hem perdut molt en el debat de les essències i hem oblidat el dia a dia dels barcelonins”

Siscu Baiges

Albert Batlle va dimitir del càrrec de director general dels Mossos per la celebració de l'1 d'octubre. El dia 25, haurà de declarar com a testimoni en el judici al Tribunal Suprem. A més, es presenta com a número 3 amb el PSC a l'alcaldia de Barcelona. En parlem en aquesta entrevista

Una sèrie de Catalunya Plural: Llarga vida a les llibreries!

Bernat, un magatzem de cultura i vida

Anna Boneta Palacín

Montse Serrano la va crear el 1978, quan tenia 22 anys "i l'únic que sabia fer era llegir". Avui és una cooperativa amb "una clientela bàsicament femenina, d'entre 40 i 90 anys. Algunes entren per primera vegada a fer un cafè i ja han trencat el gel”

Una sèrie de Catalunya Plural: Llarga vida a les llibreries!

Llibreria Anita: un oasi al cor de Gràcia

Anna Boneta Palacín

L'any 2015, Casa Anita va estar a punt de tancar per pressions del nou propietari, una immobiliària. El motiu, organitzar activitats relacionades amb presentacions de llibres i tallers... Gràcies a les signatures de la gent, bona part anònima, avui encara segueix com un petit oasi al cor de Gràcia.

Podem demandar als nostres governs si no lluiten contra el canvi climàtic?

Carmen Contreras

Un mes després de la Marxa Mundial pel Clima, joves al voltant del món continuen exigint accions significatives per lluitar contra el canvi climàtic davant de la manca de voluntat política dels seus governants.

ANÀLISI

El que està en joc el 28-A: pacte de l'establishment, de les elits o d'Estat

Guillem Pujol

Les enquestes, els nostres particulars oracles moderns, dibuixen tres escenaris postelectorals possibles a Espanya. En tots els casos per conformar govern caldrà construir un Frankenstein polític que pugui sobreviure durant tota una legislatura

RÀDIO TERRA

Adrià Carrasco: “La gran victòria és no perdre de vista l'objectiu pel què lluitàvem abans que la repressió ens colpegés”

Marta Curull

L'abril de 2018 l'Adrià i la Tamara Carrasco van ser acusats de terrorisme, rebel·lió i sedició per aixecar les barreres d'un peatge i pertinença als CDR. Un any després i tot i que l'Audiència Nacional ha decretat que no se'ls poden atribuir aquests delictes, l'Adrià continua exiliat a Brussel·les i la Tamara confinada a Viladecans

Recuperar la memòria del CEPEPC: quan l’escola catalanista va voler ser pública

Víctor Saura

Un grup de mestres del que va ser el Col·lectiu d’Escoles Per l’Escola Pública Catalana es retroben 30 anys després que culminés amb èxit una lluita de més de deu anys que va marcar el destí de l’ensenyament públic: “No volíem crear dues línies i que l’escola fos un motiu de divisió social”.


Calma, la Caputxeta serà sempre nostra

Eva Martínez: Hem assumit alguns arguments molt sensacionalistes com a veritats i ens hem acarnissat amb una escola que vol educar infants que facin precisament el contrari. El debat no és “clàssics sí o clàssics no”, sinó amb quina coneixença real dels fets ens posem en certs debats.


Manuel Valls, amb el subconscient molt a la dreta

Justine Moreau: No ens podem prendre a la lleugera que “l’home d’esquerres”, sempre compromès amb l’extrema dreta a França, miri cada cop més de reüll cap a la dreta


Mitjans públics: una assignatura pendent

Montse Melià: Menystenen els mitjans públics sense assistir als debats que convoquen, també els menystenen amb voler controlar sempre els continguts - cert que uns més que els altres - i controlant sempre la seva direcció.


Els castells moderns de Renaixença

Jordi Corominas i Julián: Fins a aquesta caiguda del cavall les casetes amb merlets de Renaixença havien estat el lloc on vaig trobar a un antic company d'institut besant-se amb una noia, la porta de la sospita en un dels baixos, ara tapiada, i la presència d'esporàdics bars en una zona destacable per la seva absència, tant que en més d'una ocasió he atribuït la tranquil·litat del Guinardó al seu desdeny per l'hostaleria de tapa, cervesa i parròquia.


Noves agressions racistes al metro de Barcelona

Julián Porras: Per a denunciar les agressions del personal de seguretat del metro, l'Espacio del Inmigrante convoca un acte de concentració i rebuig a la violència i al racisme aquest dilluns 15 d'abril a les 19h a l'entrada del Metro Barceloneta