“No espero res d’Europa, però la mediació internacional hauria de fer possible un referèndum”

Siscu Baiges

Arcadi Oliveres va rebre, el passat 17 d’abril, el premi Constructors de Pau 2017 concedit per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP). Parlem amb ell sobre pacifisme, no violència, activisme social i política

El fiscal denuncia nou professors de Sant Andreu de la Barca per humiliar fills de guàrdies civils

Oriol Solé

Un jutge de Martorell admet la denúncia, interposada per delicte d'odi, injúries contra els cossos de seguretat i una altra contra la integritat moral

Les identitats LGTB prenen força a la literatura catalana

Anna Cristóbal

"Tenim moltíssima producció que no està classificada dins la categoria LGTB. Això fa que puguem arribar a un públic que no ens espera", afirma l'escriptora Bel Olid. Aquests textos, insisteixen llibreters i escriptors, fa temps que "van rebentar la categoria LGTB" i, ara, destaquen pel seu caràcter "irreductible a qualsevol etiqueta". Tot i que la transversalitat de les identitats LGTB cada vegada és més visible a la literatura catalana, també es troba a faltar una presència més normalitzada de la qüestió trans.

De grisos a verds: l'AMB assaja els polígons industrials del futur

Catalunya Plural

Més sostenibles, empresarial i ambientalment, gràcies a l'economia circular i a la implementació de les noves tecnologies. Aquest és el model que la Taula de Reactivació Econòmica de l'AMB vol per a la indústria de la metròpoli de Barcelona. Diversos projectes de transformació reben una inversió total de 40 milions d'euros.

El centre Irídia denuncia que la falta d'identificació policial visible dificulta la investigació de violència institucional

Sònia Calvó

Irídia, centre per la defensa dels drets humans, denuncia les dificultats per investigar els delictes de violència institucional a causa que la policia no va identificada correctament amb el número TIP de manera visible. Demanen "mesures urgents" com un codi "entendible i memorizable per a la població general" que estigui visible "per davant, per darrere i en el casc" i també plans integrals contra la violència institucional. En el seu informe anual mostren com han augmentat les situacions de violència institucional el 2017 comparades amb l'any anterior.

Augmenta un 15% la mortalitat en sense papers a causa de la llei d'"exclusió sanitària" aprovada el 2012

Carla Benito

Ho afirma un estudi titulat "Els efectes letals de perdre la cobertura sanitària". Professionals de l'Espacio del Inmigrante, que titllen de racista el decret, veuen bé la iniciativa però destaquen la importància de visibilitzar també els efectes psicosocials i qualitatius

L'Ajuntament de Barcelona desallotja els dos campaments de plaça Catalunya abans de Sant Jordi

Yeray S. Iborra

El consistori ja va informar que posaria fi a les acampades abans de la concorreguda data a la capital catalana. Aquest dimecres s'ha procedit a la retirada de les tendes de campanya de la protesta independentista i també de la sense sostre. El col·lectiu sense llar insisteix que el Govern d'Ada Colau no els ha donat solucions.

Aigua és Vida, Tanquem els CIE i la FAVB volen impugnar el ple que va tombar la multiconsulta i celebrar-ne un de nou

Sònia Calvó

Les entitats demanen als partits “retractar-se, tal com ja va fer la CUP” i repetir el ple per tal de desbloquejar la celebració de la multiconsulta. Sinó, no descarten presentar un recurs de reposició a l’Ajuntament o fins i tot portar el cas al contenciós administratiu

25 anys de reivindicacions a la Fundació Surt: el feminisme com a sortida a la precarietat

Anna Cristóbal

Després de 25 anys de treball, la Fundació Surt segueix reivindicant la necessitat d'un projecte que vetlli per l'apoderament de les dones en tots els àmbits: personal, econòmic, comunitari i sociopolític. Amb motiu del seu vinticinquè aniversari, la fundació proposa una sèrie d'activitats cada mes per a “ressaltar les reivindicacions més emblemàtiques dels feminismes i, també, per a donar a conèixer la trajectòria de l'entitat en la defensa de l'equitat de gènere”.


La Model, un debat de ciutat

Alessandro Scarnato / Jaume Artigues: El futur de l’antic conjunt penitenciari també representa una oportunitat en termes de patrimoni.


La conxorxa dels moderats

Andreu Claret: Creix a Catalunya la rebel·lia intel·lectual enfront de la fatalitat de la història i el populisme salvador.


La protecció del petit patrimoni: el carrer de l’Arc de Sant Sever

Jordi Corominas i Julián: A més de pensar a donar un nou tarannà al mapa no estaria de més protegir el petit patrimoni. Suposo que poc es pot fer davant l’especulació. Si algú és propietari del sòl i vol lucrar-se té tot el dret de fer-ho, sobretot si ningú es fixa a la bellesa de les petites coses, les mateixes desaparegudes per la ceguesa de moltes generacions i el fals error d’associar novetat amb progrés, quan amb intel·ligència i diners no és pas utòpic combinar façanes pretèrites amb interiors moderns.


La violència de gènere i els seus complices

Míriam Vázquez Santiago: Mirar cara a cara la violència et fa mirar-te a tu i a les teves dinàmiques relacionals. Les d'abans i les d'ara.


Temps de mobilitzacions, temps de confluències

Javier Pacheco: Article del secretari general de CCOO de Catalunya en el qual es refereix a les diferents mobilitzacions que hi ha avui al carrer i la transversalitat que les uneix a quasi totes elles. El desencadenat és que mentre els beneficis empresarials estan creixent darrerament en un 3%, que el repartiment de dividends ho està fent en un 6%, els salaris només ho fan en un 1,43% i les pensions per sota l'IPC.