L’especulació amenaça una de les últimes colònies industrials de Barcelona: “Aquí vivim en comunitat, i volem seguir fent-ho”

Yeray S. Iborra

La nova propietat de la colònia Bausili ha comunicat a diversos inquilins que no els renovarà el seu lloguer. Els veïns sumen una nova amenaça al seu històric habitatge: fa una dècada que conviuen amb un pla d'enderroc sota un projecte urbanístic ja aprovat. Demanen ara que es catalogui el seu carrer com a patrimoni de la ciutat.

El Servei d'Atenció i Denúncia de SOS Racisme compleix 25 anys de lluita contra agressions, abusos, discriminació i odi

Sònia Calvó

SOS Racisme celebra 25 anys del Servei d'Atenció i Denúncia per a Víctimes de Racisme (SAiD), un servei gratuït en què han atès més de 9.000 persones. Presenten un resum de 25 casos destacats en què narren les situacions de racisme, les barreres en la denúncia i la indefensió de les persones que el pateixen

"El racisme fa que l'administració de justícia sigui un camp minat per a algunes persones"

Yeray S. Iborra

Josep Granados, ex advocat de SOS Racisme, remarca la importància del SAiD. Sense la tenacitat dels seus lletrats no s'haguessin reoberts casos com el de K.U., un jove de Bangla Desh al què van aplicar una detenció per perfil ètnic i que va ser agredit per la policia. Va guanyar el judici però va rebre sis anys de violència institucional.

SOS Racisme afirma que més de la meitat de situacions de racisme identificades no han estat denunciades per desconfiança en el sistema jurídic

Sònia Calvó

Un 57% de les situacions de racisme identificades pel Servei d'Atenció i Denúncia per a Víctimes de Racisme (SAiD) no han estat denunciades. Això es deu, principament, al "desinterès" de la víctima "provocat per la por o per desconfiança en el sistema jurídic, policial i governamental", asseguren des de SOS Racisme. Per cinquè any consecutiu, la tipologia més habitual és la d'abusos i agressions per part de cossos de seguretat pública, amb 26 casos (29%)

"Els fills han tornat a ser un dispositiu polític, econòmic i social per retreure les dones a la llar"

Anna Cristobal

Lina Meruane (Xile, 1970), escriptora i docent, visita Barcelona per presentar 'Contra els fills'. Aquest assaig diatribesc, revisat i reeditat recentment per Random House Mondadori, es proposa desemmascarar aquells mandats socials que, amagats rere una disfressa d'àngel i una veu baixa però insistent, segueixen condemnant a les dones a una maternitat claustrofòbica.

L'oposició comença a configurar l'escenari de candidats per arrabassar l'alcaldia a Ada Colau

Yeray S. Iborra

BComú activarà en les properes setmanes els debats sobre les seves primàries obertes. ERC, PDeCAT i PSC mouen fitxa primer per garantir una cursa electoral llarga. Les candidatures convencionals poden comptar amb nous agents, el cas del filòsof Jordi Graupera, que s'ofereix com nexe d'unió de l'independentisme.

"Ara es parla molt de l'habitatge, però es deixen de banda les persones que han de passar la nit al carrer"

Carla Benito

Ferran Busquets és el president d'Arrels Fundació, una entitat que vol que no hi hagi ningú vivint al carrer. A Barcelona, 1000 persones hi dormen cada dia. Acció, sensibilització i incidència política són les tres línies de treball que volen acabar amb el sensellarisme

El periodisme en temps de Franco o l'odissea de mantenir la dignitat

J.J. Caballero

Jaume Fabre reconstrueix en el llibre ‘Periodistes, malgrat tot’ una història de "resistents, possibilistes i col·laboracionistes"

El 52% de la població de l'àrea de Barcelona està a favor de la unió del tramvia per la Diagonal

Pau Rodriguez

La majoria de votants d'ERC, Ciutadans i la CUP donen suport a la infraestructura, encara que cap dels tres té previst votar 'sí' per discrepàncies amb el projecte. Divendres que ve el plenari municipal decideix si tira endavant l'obra o la guarda en un calaix, i per ara hi ha majoria de vots per la segona opció

Suspès el desallotjament d’un veí del Poble-sec després de queixes de 'mobbing'

Sònia Calvó

L'Ajuntament està mediant amb el fons d'inversió Norvet, propietat de l'edifici on viu Feliciano Esteves per tal de trobar una solució. "La suspensió del desallotjament era la condició de mínims per començar la negociació" asseguren des de l'Ajuntament. Norvet té previst fer-hi un bloc de pisos de luxe, però les obres van quedar paralitzades perquè havien demanat els permisos d'obra "de manera fraudulenta" i per denúncies de 'mobbing'.


A la tercera va la vençuda

Montse Melià: Si s'aconsegueix la investidura de Turull, Junts per Catalunya i ERC hauran de governar amb el que hagi quedat després del 155, que la vicepresidenta del govern ja s'ha afanyat a deixar clar que no han estat de braços plegats, ja que sense anar més lluny han destituït més de 200 càrrecs, i, sobretot, hauran de governar amb els comptes intervinguts pel govern del PP


Discriminació racista: què passa, què falla i què està canviant?

Susan Kalunge Farrando: Encara estem molt lluny de tenir una societat lliure de racisme. Després de 25 anys d'atenció i acompanyament a víctimes de discriminacions, afirmem que encara falten eines per la prevenció, la denúncia i l'eradicació del racisme.


Forats negres

Andreu Claret: Mentre, als noranta, la política mediterrània europea passava per Barcelona, ara vivim de la il·lusió que la política catalana passa per Brussel·les. Gràcies a Déu, als jubilats i a les dones, no sembla que el forat negre de la independència pugui amb tot.


Una mort per la llei d'Estrangeria

Aziz Faye: Mame Mbaye va perdre la vida aquest dijous a Madrid d'una parada cardíaca després d'una persecució policial. La seva mort podria haver-se evitat: no veure morir a més manters passa per acabar amb l'assetjament policial, el racisme institucional, la llei d'Estrangeria. I fer créixer la mobilització de tota la societat.


Violència sexual a la feina: sinònim del poder patriarcal

Xènia Domínguez: 1 de cada 3 dones del món ha patit violència física o sexual alguna vegada a la vida. El 75% de les treballadores tèxtils a la Índia afirma que no existeix cap tipus de procediment al seu lloc de treball per investigar i castigar els casos d’assetjament o violència sexual


I, de sobte, L'Hospitalet

José Mansilla: Tot un conjunt de plans i inversions contribuiran a incrementar, encara més, l'impacte físic i social sobre un territori ja altament compacte, amb implicacions en zones fràgils mediambiental -el Delta del Llobregat i la desembocadura del Besòs- i socialment parlant, sense articulació entre les mateixes i realitzades amb l'única finalitat d'obtenir rèdits del sòl disponible