“És més fàcil mantenir la lluita quan saps que no estàs sol: depenem dels altres”

Yeray S. Iborra

Judith Butler, filòsofa postestructuralista, ha patentat des dels anys noranta gairebé tot el que sabem sobre feminismes i teoria queer, però des de fa un temps ha ampliat el seu pensament a la filosofia política i l'ètica. La seva teoria sobre la interdependència, que va rebre un aplaudiment entusiasta del CCCB, posa a dialogar perspectiva de gènere, ecologisme i classe. Des de la interdependència afavoreix nous models de solidaritat i de resistència, una crida a la lluita pels drets socials des de la no-violència.

El centre Irídia denuncia que la falta d'identificació policial visible dificulta la investigació de violència institucional

Sònia Calvó

Irídia, centre per la defensa dels drets humans, denuncia les dificultats per investigar els delictes de violència institucional a causa que la policia no va identificada correctament amb el número TIP de manera visible. Demanen "mesures urgents" com un codi "entendible i memorizable per a la població general" que estigui visible "per davant, per darrere i en el casc" i també plans integrals contra la violència institucional. En el seu informe anual mostren com han augmentat les situacions de violència institucional el 2017 comparades amb l'any anterior.

Augmenta un 15% la mortalitat en sense papers a causa de la llei d'"exclusió sanitària" aprovada el 2012

Carla Benito

Ho afirma un estudi titulat "Els efectes letals de perdre la cobertura sanitària". Professionals de l'Espacio del Inmigrante, que titllen de racista el decret, veuen bé la iniciativa però destaquen la importància de visibilitzar també els efectes psicosocials i qualitatius

L'Ajuntament de Barcelona desallotja els dos campaments de plaça Catalunya abans de Sant Jordi

Yeray S. Iborra

El consistori ja va informar que posaria fi a les acampades abans de la concorreguda data a la capital catalana. Aquest dimecres s'ha procedit a la retirada de les tendes de campanya de la protesta independentista i també de la sense sostre. El col·lectiu sense llar insisteix que el Govern d'Ada Colau no els ha donat solucions.

Aigua és Vida, Tanquem els CIE i la FAVB volen impugnar el ple que va tombar la multiconsulta i celebrar-ne un de nou

Sònia Calvó

Les entitats demanen als partits “retractar-se, tal com ja va fer la CUP” i repetir el ple per tal de desbloquejar la celebració de la multiconsulta. Sinó, no descarten presentar un recurs de reposició a l’Ajuntament o fins i tot portar el cas al contenciós administratiu

25 anys de reivindicacions a la Fundació Surt: el feminisme com a sortida a la precarietat

Anna Cristóbal

Després de 25 anys de treball, la Fundació Surt segueix reivindicant la necessitat d'un projecte que vetlli per l'apoderament de les dones en tots els àmbits: personal, econòmic, comunitari i sociopolític. Amb motiu del seu vinticinquè aniversari, la fundació proposa una sèrie d'activitats cada mes per a “ressaltar les reivindicacions més emblemàtiques dels feminismes i, també, per a donar a conèixer la trajectòria de l'entitat en la defensa de l'equitat de gènere”.

Garantir el dret al propi cos: aliances de Catalunya a l'altra banda de l'Atlàntic

Meritxell Rigol

El projecte Agenda 2030 feminista posa en marxa aquesta setmana un grup de seguiment dels drets sexuals i reproductius (DSiR) a les polítiques catalanes. La iniciativa, impulsada per l'Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears i Creació Positiva, també mira més enllà del país i ha promogut que centenars d'entitats d’Amèrica Llatina i Europa s'articulin per respondre a l'"ofensiva ultraconservadora" contra els drets de les dones, compartida, asseguren, en països europeus i llatinoamericans

Diumenge de clams a Barcelona per l'alliberament dels líders polítics presos

Catalunya Plural

Suport massiu a la manifestació 'Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió' convocada per l'Espai Democràcia i Convivència quan es compleixen sis mesos de la privació de llibertat de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

Per què Pepe Rubianes es mereix un carrer a Barcelona?

Oriol Puig

Nou anys després de la mort de Pepe Rubianes, la presència de l’actor i humorista galaico-català –com ell es definia- encara és ben latent. La connexió de l’humorista amb el públic català era tan forta que el seu record no para de créixer. L'Ajuntament de Barcelona ha complert finalment la promesa de dedicar-li un carrer a la seva estimada Barceloneta. I no un carrer qualsevol: un carrer principal (fins ara amb el nom Almirall Cervera) que, a més, és on ell va viure.


La conxorxa dels moderats

Andreu Claret: Creix a Catalunya la rebel·lia intel·lectual enfront de la fatalitat de la història i el populisme salvador.


La protecció del petit patrimoni: el carrer de l’Arc de Sant Sever

Jordi Corominas i Julián: A més de pensar a donar un nou tarannà al mapa no estaria de més protegir el petit patrimoni. Suposo que poc es pot fer davant l’especulació. Si algú és propietari del sòl i vol lucrar-se té tot el dret de fer-ho, sobretot si ningú es fixa a la bellesa de les petites coses, les mateixes desaparegudes per la ceguesa de moltes generacions i el fals error d’associar novetat amb progrés, quan amb intel·ligència i diners no és pas utòpic combinar façanes pretèrites amb interiors moderns.


La violència de gènere i els seus complices

Míriam Vázquez Santiago: Mirar cara a cara la violència et fa mirar-te a tu i a les teves dinàmiques relacionals. Les d'abans i les d'ara.


Temps de mobilitzacions, temps de confluències

Javier Pacheco: Article del secretari general de CCOO de Catalunya en el qual es refereix a les diferents mobilitzacions que hi ha avui al carrer i la transversalitat que les uneix a quasi totes elles. El desencadenat és que mentre els beneficis empresarials estan creixent darrerament en un 3%, que el repartiment de dividends ho està fent en un 6%, els salaris només ho fan en un 1,43% i les pensions per sota l'IPC.


La independència no te la regalen

Josep Fontana: El major culpable és el govern del PP, que sabia millor que ningú que la secessió era impossible mentre les forces armades de l’estat fossin a Catalunya, però va triar crear un clima de guerra civil, atemorint els ciutadans de la resta de l’estat amb la perspectiva d’una separació que havia de perjudicar els seus interessos, i la segueixen alimentant encara amb aquesta faula de rebel·lió i terrorisme.