Catalunya, després de les legislatives

Andreu Farràs

Les combinacions que poden resultar de les eleccions del 28-A so innombrables. Però els escenaris més probables, si fem un mínim cas a les enquestes, són bàsicament tres: una majoria absoluta del denominat trio de Colon; una majoria gairebé absoluta del PSOE, i una majoria amplia dels socialistes. Quin seria el millor escenari post-electoral per a Catalunya o, millor dit, per als catalans?

Què ha de canviar a Barcelona per evitar la mort de 354 persones a l'any per la contaminació de l'aire?

Carmen Contreras

La mobilitat, el port i el canvi climàtic són els principals reptes de la ciutat per millorar la qualitat de l'aire, que el 2017 va causar la mort de 354 persones a Barcelona i fins 30 mil morts prematures a l'Estat Espanyol cada any.

'Discrepància benvinguda': eines per a afrontar debats controvertits sense caure en un diàleg de sords

Sandra Vicente

Des del Procés fins el feminisme, passant pel feixisme o el racisme, són diversos els temes que encenen polèmica a tots els nivells de la societat. La polarització dels debats televisats i les disputes per xarxes socials no ajuden a recuperar les bases de la cultura del diàleg. Parlem amb Cécile Barbeito i Marina Caireta, autores de la guia 'Discrepància benvinguda'

Mariano Llinás: “A Thierry Frémaux jo crec que ja no li agraden les mòmies”

Vicenç Batalla

Parlem amb el director argentí Mariano Llinás de sèries de televisió, de Netflix, de l’àurea cinematogràfica, de festivals i mitjans de difusió en aquesta entrevista. Realitzada en el marc del passat festival Cinélatino de Tolosa de Llenguadoc, on Llinás oficiava de membre del jurat

Llarga vida a les llibreries!

Anna Boneta Palacín

Una sèrie de reportatges dedicats a les llibreries dels barris de Barcelona. Aquest recorregut i les converses amb les persones que les han creat formen un retaule molt particular. Algunes amb 40 anys d’història, d’altres amb la pintura de les parets encara fresca, però totes elles amb un objectiu comú: reivindicar la professió de llibreter@.

Llibres per entendre i canviar el món

Oriol Puig

Títols que volen ajudar a impulsar una societat on cada vegada hi hagi més persones interessades a ser actors i no només espectadors.

Llegir periodisme i drets humans

Redacció

En col·laboració amb l'editorial Octaedro, la Fundació Periodisme Plural ha editat tres llibres sobrehabitatge, migracions i violències masclistes dins la col·lecció Periodisme i Drets Humans. Aquests llibres volen posar el focus de l'opinió pública sobre aquells temes claus que afecten la dignitat i els drets de persones o col·lectius socials.

El Carib que explica el que és Gabriel García Márquez

Narcisa Rendon

L'espai que embolica una història pot ser l'element protagonista d'ella o pot ser l'element estructurador. En el treball de l'escriptor colombià, l'escenari està influenciat per la costa del Carib, on la música, la dualitat entre la celebració i la tragèdia i la família estan presents al llarg i profund de les narracions.

Defensar a qui defensa: un repte global

Sandra Martínez

Coincidint amb el vintè aniversari de la Declaració de Nacions Unides sobre Defensors i Defensores de Drets Humans, 321 activistes van ser assassinats el 2018. Una xifra que evidencia la urgència d’aprofundir en l’estudi de les dinàmiques de la violència contra persones defensores i moviments, així com la necessitat de qüestionar els enfocaments dels mecanismes de protecció actuals.

“Ens hem perdut molt en el debat de les essències i hem oblidat el dia a dia dels barcelonins”

Siscu Baiges

Albert Batlle va dimitir del càrrec de director general dels Mossos per la celebració de l'1 d'octubre. El dia 25, haurà de declarar com a testimoni en el judici al Tribunal Suprem. A més, es presenta com a número 3 amb el PSC a l'alcaldia de Barcelona. En parlem en aquesta entrevista

Podem demandar als nostres governs si no lluiten contra el canvi climàtic?

Carmen Contreras

Un mes després de la Marxa Mundial pel Clima, joves al voltant del món continuen exigint accions significatives per lluitar contra el canvi climàtic davant de la manca de voluntat política dels seus governants.

ANÀLISI

El que està en joc el 28-A: pacte de l'establishment, de les elits o d'Estat

Guillem Pujol

Les enquestes, els nostres particulars oracles moderns, dibuixen tres escenaris postelectorals possibles a Espanya. En tots els casos per conformar govern caldrà construir un Frankenstein polític que pugui sobreviure durant tota una legislatura

RÀDIO TERRA

Adrià Carrasco: “La gran victòria és no perdre de vista l'objectiu pel què lluitàvem abans que la repressió ens colpegés”

Marta Curull

L'abril de 2018 l'Adrià i la Tamara Carrasco van ser acusats de terrorisme, rebel·lió i sedició per aixecar les barreres d'un peatge i pertinença als CDR. Un any després i tot i que l'Audiència Nacional ha decretat que no se'ls poden atribuir aquests delictes, l'Adrià continua exiliat a Brussel·les i la Tamara confinada a Viladecans


La memòria històrica invisibilitzada a l'educació

Enrique Díez: L'alumnat de Fabero desconeixia que hi havia un camp de concentració a la seva ciutat i que alguns dels seus avis hi havien estat presos, treballant com "esclaus de Franco" en l'extracció de carbó a les mines del Bierzo. Sembla que els seus llibres de text, les seves classes, encara encobreixen, silencien i oculten aquesta part de la història que ens pertany


Per uns mitjans de comunicació raonables

Gabriel Jaraba: Fixeu-vos que no exigim que siguin independents, imparcials, objectius, excel·lents, sinó raonables, simplement raonables. No són poca cosa uns mitjans raonables i aquesta condició, expressada d'aquesta manera, no és una ambigüitat.


La importància de les famílies

Jordi Corominas i Julián: La casa del carrer Renaixença, propietat de Victorina, sembla un producte d'aquesta mescla empresarial i l'aliança mitjançant els fills. Com que es va acabar durant la segona meitat dels anys vint, constitueix una mostra del Noucentisme imperant, amb elements decoratius florals, austeritat a la façana i la bellesa del less is more a la catalana.


Ensenyem a odiar

Jaume Cela: M’escarxofo al sofà del menjador per veure les notícies per l’adoctrinadora TV3. Veig que surt la senyora Arrimadas. Sento que diu que a les escoles catalanes ensenyem a odiar.


El parany de la 'cultura de l'esforç'

Júlio Rogero: L'escola amaga la desigualtat social de partida: quan s'accedeix a ella determina en gran mesura el teu futur. No existeix la igualtat d'oportunitats, sinó una falsa meritocràcia en la qual solen perdre els mateixos


Calma, la Caputxeta serà sempre nostra

Eva Martínez: Hem assumit alguns arguments molt sensacionalistes com a veritats i ens hem acarnissat amb una escola que vol educar infants que facin precisament el contrari. El debat no és “clàssics sí o clàssics no”, sinó amb quina coneixença real dels fets ens posem en certs debats.


Manuel Valls, amb el subconscient molt a la dreta

Justine Moreau: No ens podem prendre a la lleugera que “l’home d’esquerres”, sempre compromès amb l’extrema dreta a França, miri cada cop més de reüll cap a la dreta