Balances antiracistes: advocats ofereixen servei gratuït a migrants contra la discriminació judicial

Yeray S. Iborra

L'Espai de l'Immigrant acull dos dies per setmana un servei d'assessoria legal gratuït a migrants. El porten a terme tres advocats, que fan una crida als seus col·legues davant l'allau de peticions. Esperen que la seva tasca serveixi per "racialitzar la justícia" davant la "discriminació institucional" que viuen les persones migrades.

Entitats pel dret a l'habitatge aposten per la via administrativa per denunciar casos d'assetjament immobiliari

Sònia Calvó

El Sindicat de Llogaters, la PAH Barcelona i l'Observatori DESC han presentat una eina legal per intentar aturar i multar l'assetjament immobiliari –o mobbing– a través de la via administrativa. També han recordat que, a través de l'article 45 de la Llei del Dret a l'Habitatge de Catalunya, cometre assetjament és una infracció "molt greu" que pot comportar multes de 90.000 a 500.000 euros.

“L'únic requisit per a una bona sanitat és el desig de tenir-la: simplement és voluntat política i voluntat social”

Carla Benito

La sanitat cubana s'autodefineix com a pública, universal, gratuïta i internacionalista. Els diferents resultats que dóna malgrat el bloqueig quant a mortalitat infantil, reducció o eradicació de malalties o avanços tecnològics són reconeguts per les mateixes Nacions Unides. Així i tot, segueixen vivint una situació de bloqueig que els impedeix desenvolupar-se plenament. Parlem amb Aleida Guevara, pediatra alergòloga a l'Hospital pediàtric William Soler en l'Havana.

Rocío Molina-Sílvia Pérez Cruz, a ‘Grito pelao’

Vicenç Batalla

Grito pelao, estrenada al Festival d’Avinyó, és un crit de dins de les entranyes femenines per afirmar el desig de ser mare, malgrat ser lesbiana, de continuar ballant temporalment per a aquest nou ésser, d’intercanviar els papers de ball i cant i de convidar en escena a qui et va donar vida.

El fotoperiodista Jordi Borràs, agredit al centre de Barcelona

Redacció

El fotoperiodista Jordi Borràs ha estat víctima d'una agressió aquest dilluns al vespre al centre de Barcelona. Un home l'hauria agredit mentre cridava 'Viva España' i 'Viva Franco'. Borràs té el nas trencat i policontusions per l'agressió que ha patit

Marina Subirats, presidenta del CESB, durant la presentació de l'informe sobre salaris foto: Tomeu Ferrer

Barcelona pot patir d’esclerosi si els seus salaris no s’adapten al cost real de la vida

Tomeu Ferrer

El CESB reclama grans acords que facilitin l’establiment d’un salari d’àmbit local que eviti la gentrificació i la pèrdua de talent jove a la ciutat.

"L’estat és l’autèntic poder de l’esquerra"

Siscu Baiges

El títol d’un llibre, a vegades, pot despistar sobre el seu contingut. És el que passa amb el darrer que ha escrit el catedràtic de Literatura espanyola de la Universitat de Barcelona Jordi Gràcia: “Contra l’esquerra”. No, no és un llibre que posi la proa contra els partits i els ideòlegs de l’esquerra. Al contrari.

Feminisme als CRAE: una assignatura oblidada però necessària per erradicar violències

Sandra Vicente

El projecte Alternative Future, coordinat a Catalunya per la Fundació Surt, recull una sèrie de bones pràctiques amb joves tutelats als CRAE que tenen com a base una perspectiva de gènere per a abolir violències que molts nois i noies han assumit en el sí familiar i que reproiduirien i normalitzarien a la vida adulta

"Que els barcelonins vulguin regular el preu del lloguer no s'explica sense els moviments anteriors pel dret a l'habitatge"

Yeray S. Iborra

João França, periodista i ex cap de redacció de 'Catalunya Plural', publica 'Habitar la trinxera. Històries del moviment pel dret a l'habitatge a Barcelona' (Octaedro i Fundació Periodisme Plural), un llibre que cus la memòria dels activistes pel dret a l'habitatge i reivindica les petites victòries.


L’oratori de Sant Felip Neri a Gràcia

Jordi Corominas i Julián: L’Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia demostra massa coses que van des de la diversificació barcelonina per la màgia dels barris amb identitat de poble fins a l’absoluta necessitat de no donar res per fet i mirar cap amunt, una forma més de combatre la mandra


La ficció de la unitat

Andreu Claret: S'entén l'apel·lació a la unitat sobiranista, i més enllà, perquè els presos surtin de la presó, o perquè Catalunya assoleixi objectius polítics compartits per una gran majoria. No obstant això, la unitat per la República que suposa aquesta Crida Nacional és la de la meitat de la societat. Ni això.


Pedagogies de la crueltat a Colòmbia

Julián Porras: Les ànsies de control total tecnològic retraten molt bé el control actual. Encara que el més probable és que la intel·ligència artificial no vingui a reemplaçar la pedagogia escrita amb violència sobre els cossos socials, el més probable és que vingui per complementar la por amb la sensació de vigilància total


Tots som 'TDAH'

José R. Ubieto: Si som capaços de pensar que la mobilitat en l'educació no és un problema, sinó una oportunitat, la nostra percepció de les conductes TDAH com pertorbadores d'un sistema i d'una aula, pròpia del segle XIX, canviarà.


Refugiades… i oblidades

Sira Vilardell: És imprescindible reclamar que es consideri la violència i discriminació per motius de gènere com a motius suficients per a sol·licitar protecció internacional.


Reunió Sánchez-Torra: un diàleg d'AVE

Jaume Risquete: Un problema de vuit anys no es resol en dues hores i mitja de conversa i una passejada de quinze minuts pels jardins de La Moncloa.