La presència de dones recula al nou Govern Torra, de cinc es passa a tres

Catalunya Plural

Quim Torra i el seu nou executiu no només suspenen en paritat, sinó que la presència de dones a les conselleries s'empetiteix de nou: de cinc conselleres a l'últim Govern de Carles Puigdemont es passa a tres (de tretze) al de Torra, la xifra estàndard els darrers vint anys.

Miquel Buch, l’independentista a qui no agraden els ‘okupes’

Sònia Calvó

El diputat de Junts per Catalunya Miquel Buch agafa el relleu com a conseller d’Interior, després de Joaquim Forn, actualment empresonat a Estremera i que ja va renunciar a l’escó.

Segregació escolar, la batalla que Josep Bargalló va deixar a mitges fa 14 anys

Víctor Saura

Josep Bargalló serà la primera persona que haurà ocupat el càrrec de conseller d’Ensenyament en dos períodes i amb dos governs diferents. I al nou Consell Executiu coincidirà amb Ernest Maragall, ara company de partit i que en el seu dia va ser l’enterrador del Pacte Nacional per l’Educació que ell va impulsar.

"Dissimular i callar": l'oportunitat laboral més estesa entre les dones trans

Meritxell Rigol

Nivell d'estudis baix? Passar dels quaranta? Ser migrant? Si bé són factors que multipliquen les dificultats d'accés a una feina, entre les persones trans no suposen la principal barrera d'entrada al mercat de treball: tenir 'passing' −fer invisible la condició trans− o no és més determinant a l'hora d'explicar qui s'hi fa lloc i qui en queda exclosa.

Guerrilla Girls, la lluita inacabada

Oriol Puig

Un dels molts problemes als que s’enfronten les dones són els anomenats sostres de vidre, la dificultat per accedir a determinades esferes de la societat pel simple fet de ser dones. Les Guerrilla Girls, artistes, activistes i feministes, denuncien la poca presència de les dones als museus i el poc reconeixement al món de l'art

Jaume Funes: “Les adolescències canvien constantment amb una única constant: adults desconcertats”

Sandra Vicente

L’educador Jaume Funes, autor del llibre ‘Estima’m quan menys ho mereixi...per què és quan més ho necessito’, aborda l’adolescència des d’una premissa simple: “per ajudar-los a construir-se, has d’estar al seu costat quan descobreixin”, afirmació aplicable a tabús com el sexe, les drogues o, fins i tot, l’adoctrinament

L’ansietat i la depressió seran la primera causa de baixa laboral a Espanya l’any 2020, segons l’OMS

Francesc Ràfols

La manca de coneixement i de consciència sobre l'impacte de les malalties mentals en l'entorn laboral és una de les causes per les quals aquest problema no s'afronta a les empreses ni es busca la manera d'evitar-les, segons apunten els experts. També creuen que molts casos estan provocats per una mala organització del treball.

Barcelona pressionarà l'Estat perquè elimini les traves per l'accés a la nacionalitat

Yeray S. Iborra

La comissió de Drets de Ciutadania de l'Ajuntament de Barcelona, amb el suport de tots els grups menys el C's i el PP, es compromet a treballar amb el Govern central i la Generalitat per a eliminar l'examen d'accés a la nacionalitat i a ampliar l'oferta de cursos de castellà. La declaració neix d'un acord amb la tancada de migrants.

El lent verí de Txernòbil

Sergio Collado

El fotoperiodista Raúl Moreno presenta vint-i-cinc fotografies de mig format que componen el mosaic visual Monòleg de Txernòbil, que es pot veure fins al 31 de maig a Grisart Escola Internacional de Fotografia. Són part del treball en profunditat que aquest fotoperiodista porta realitzant sobre les conseqüències del desastre nuclear de 1986

ANÀLISI

Quim Torra ja és President de la Generalitat

Guillem Pujol

La investidura del 131è President de la Generalitat es tramita en un dels majors climes d’excepcionalitat política de la història del país. Quim Torra té una tasca titànica per davant: unir la societat catalana alhora que treballar per l’escissió amb l’Estat espanyol.


Maig del 68 i la seva recepció a Espanya: el cas de Bandera Roja

Jordi Borja: ¿Va haver-hi influència d'aquella generació en la política actual? El 15M, els indignats, l'emergència de noves forces polítiques, la diversitat de les mobilitzacions socials i culturals, l'independentisme català, l'internacionalisme solidari de tantes ONG, etc. són un equivalent del 68 i anys posteriors. No crec que hi hagi un vincle ideològic, polític o organitzatiu entre el 68 i el present.


La formiga i l'elefant

Andreu Claret: L'analogia ve al cas perquè la justícia belga ha rebutjat l'extradició sol·licitada per Llarena. El més petit ha tornat a guanyar una batalla


Qui són els homes del #Cuéntalo?

Meritxell Benedí: Els homes del #Cuéntalo no són pocs. Ni malalts. Ni toxicòmans. Ni psicòpates. Són, sovint, els homes que tenim a prop: els nostres pares, germans, cosins, parelles, fills. Els nostres companys de feina, de sindicat, de partit, de l’AMPA. Els nostres veïns. Els nostres amics. Són homes normals.


Ajuntar-nos, resistir, cuidar-nos

Laura Pérez Castaño / Ancor Mesa Méndez: Ens enfrontem a un fenomen de colonització de la ciutat per part d'un capital financer internacional que l'any passat va incrementar el seu volum d'inversió al voltant d'un 43% respecte a 2016. Amb un marc legislatiu estatal que suposa una autèntica catifa vermella per als capitals especulatius


Per una vida digna: punxem la bombolla dels lloguers

Marta Ill Raga / Jaime Palomera: L'emergència habitacional que patim no és un fenomen meteorològic: està cuinada políticament, per tal que una minoria s'enriqueixi a costa de la majoria. Però es pot revertir políticament.


Una doble proposta de places

Jordi Corominas i Julián: La col·locació del monument a Francesc Macià a la seva homònima plaça resulta una qüestió de sentit comú. Des de plaça de Catalunya apreciaríem millor la injuriada cruïlla entre Rambla i Pelai i fins i tot podríem moure la Deessa de Clarà al centre de l'estany perquè lluís la seva hegemonia a la zona. Són propostes fetes per un passejant. Puc assegurar-vos la rendibilitat dels meus ulls mitjançant el desgast dels meus peus.