Set grans esdeveniments convertiran Barcelona en la capital del comerç internacional a finals de juny

Del 26 al 28 de juny coincidiran a Barcelona el Congrés Mundial de Zones Franques, una ‘cimera’ internacional d’operadors logístics (InTrade Summit BCN) que inclou dos congressos més, i els salons firals SIL i e-Delivery. La coincidència l’ha buscada el Consorci de la Zona Franca de Barcelona per convertir la ciutat en capital mundial del comerç, el transport i la logística durant tres dies.

Redaccio
 
 
Visitants a una edició anterior del Saló Internacional de la Logística | Foto: SIL

Visitants a una edició anterior del Saló Internacional de la Logística | Foto: SIL

El Saló Internacional de la Logística (SIL) i l’e-Delivery (sobre comerç electrònic i distribució en el que és coneix com última milla) són dos esdeveniments que es fan cada any per aquestes dates, amb una notable afluència de visitants, ja que especialment el primer arriba a la seva 21a edició i fa anys que està considerat com la cita del sector logístic més important del sud d’Europa. La novetat aquest any és la coincidència d’aquestes dues fires amb un seguit d’esdeveniments relacionats amb el comerç internacional que poques vegades o mai abans havien passat per Barcelona: el Congrés Mundial de Zones Franques, per una banda, i per l’altra una cimera que s’ha batejat com InTrade Summit BCN, la qual engloba el Congrés d’ALACAT (l’organització d’operadors logístics més gran de Llatinoamèrica); el Congrés Internacional d’Operadors Econòmics Autorizats (OEA); el MedaLogistics Summit; i la trobada de l’AZFA (Asociación de Zonas Francas de las Américas).

El Congrés Mundial de Zones Franques, conegut internacionalment com Annual International Conference and Exhibition (AICE 2019), l’organitza la World Free Zones Organization (World FZO), de la qual és membre fundadora el Consorci de la Zona Franca de Barcelona. En formen part 2.500 zones franques de 115 països, que en conjunt allotgen 3 milions d’empreses que sumen 70 milions de treballadors. Fins ara, aquest congrés havia tingut lloc a Dubai (anys 2015, 2016 i 2018), on té la seu aquesta organització, i només l’any 2017 va sortir d’aquest emirat per celebrar-se a Cartagena de Indias. Per tant, aquest any serà el primer que es farà en una ciutat europea. L’edició de l’any passat va registrar una assistència de 1.100 professionals de 71 països, i per aquest any se n’esperen al voltant de 1.500.

Free Zone 4.0 Meets Economy 4.0” será el lema d’aquesta edició. Segons el CEO de la World FZO, Samir Hamrouni, que va passar per Barcelona fa uns mesos per presentar el congrés, “aquest títol es presenta com una declaració d’intencions entre els congressistes per debatre conjuntament, i des de la perspectiva de les zones franques, el canvi de paradigma que està introduint la irrupció de la globalització i la digitalització en els processos productius i comercials de tot el món”. A Barcelona es decidirà com han de ser les zones franques dels propers 25 anys, va dir Hamrouni.

“La revolució que ha de venir”

L’InTrade Summit BCN, per la seva banda, reunirà a Barcelona més de 3.400 congressistes i 315 speakers procedents de més de 30 països, superarà les 100 sessions i presentarà més de 50 casos d’èxit de comerç internacional i logística. De tots els esdeveniments, el congrés ALACAT és el de més renom, ja que arriba a la seva edició número 36. Ja va passar per Barcelona fa tres anys, coincidint amb el SIL, i l’experiència va ser molt positiva, segons comentava fa uns dies el seu president, Galo Molina. “El Congrés ALACAT 2019 es focalitzarà en logística 4.0 i parlarem de digitalització, startups i noves tendències. Com a logista em sento aclaparat pel canvi i la revolució que ha de venir, per la qual cosa hem d’estar preparats i conèixer de primera mà aquestes tendències”.

Sessions de ‘networking’ entre operadors logístics propiciades pel SIL | Foto: SIL

Pel que fa al Congrés d’Operadors Econòmics Autoritzats (OEAs), arriba a la seva tercera edició, i espera l’assistència de més de 300 professionals del col·lectiu duaner i del comerç internacional. El principal tema de debat aquí serà la seguretat en el transport de mercaderies. “Aquest tema ens concerneix a tots els participants de la cadena logística en tots les seves fases, des dels importadors i exportadors, fins els agents de duanes, navilieres, transportistes, transitaris, consignataris, operadors de terminals i les institucions que hi intervenen”, ha dit el president del Congrés d’OEAs, Antoni Llobet.

“Partícips d’una fita històrica”

El MedaLogistics Summit acollirà la 17a Logistics & Transport MedaForum y la 12a Cimera Mediterrània de Ports. Aquesta trobada sobretot aplega operadors logístics dels països de la Mediterrània, l’únic mar a tot el món que banya tres continents. Segons Anwar Zibaoui, coordinador d’aquest fòrum, “el MedaLogistics contribueix a apostar per la integració i a construir una estratègia mediterrània econòmica i financera unificada que impulsi les inversions, així com la construcció, modernització i gestió d’infraestructures”.

I com a prèvia de tot plegat, el 25 de juny tindrà també lloc a Barcelona la 23a edició de la Trobada i Assemblea de l’AZFA (Asociación de Zonas Francas de las Américas), una organització que aplega 600 zones franques de 24 països. El seu president, Gustavo González, va comentar també fa uns dies que “a Barcelona es reuniran tots els actors del comerç mundial, i per suposat, els 24 països de la nostra associació també han volgut ser partícips d’aquesta fita històrica”.

Deja un comentario.

Tu dirección de correo no será publicada.


*