L’espai Mercè Sala acosta l’arquitectura a la ciutadania

El vestíbul que connecta les línies L3 i L5 de la parada de metro Diagonal obre les portes de l’exposició ‘Suite Metropolitana’ on els visitants poden conèixer a través de la seva pròpia experiència diversos projectes metropolitans.

Laura Reinón
 
 
L'exposició a l'Espai Mercè Sala | Fotos: AMB

L'exposició a l'Espai Mercè Sala | Fotos: AMB

Amb la intenció d’acostar l’arquitectura a tot el públic en general –i no únicament al més il·lustrat en la matèria– l’espai Mercè Sala de TMB es transforma oficialment a partir d’aquesta tarda, a les 19h, en una suite on el visitant podrà descobrir a través de diverses habitacions tot un seguit de projectes portats a terme per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), coincidint amb la celebració del festival 48h Open House Barcelona.

La particularitat de la mostra és la relació metafòrica entre l’escenografia de l’exposició i l’essència dels projectes, basada en una doble perspectiva. Per una banda, el continent és una suite, que es defineix per ser un espai amb un conjunt d’habitacions que formen una unitat. D’altra, el contingut són els projectes metropolitans, que es mostren individualment a escala local, però que alhora no s’entenen sense considerar-los dins d’una escala metropolitana.

En aquest sentit, Marta Pérez, coordinadora de l’exposició i arquitecta de l’OTG AMB, explica que “cada part de l’exposició és important, però és des de la visió metropolitana que pren sentit un projecte d’aquesta naturalesa, perquè quan parlem de comunicacions i eixos, o del front marítim, no ens referim únicament a Barcelona, sinó a tota l’àrea”. A més, continua, “valorem la no linealitat del projecte, és a dir, el visitant pot tornar enrere i passar per les diferents habitacions tantes vegades com vulgui”.  Per això, un dels objectius d’aquesta exposició en forma de suite metropolitana és poder arribar a tot tipus de públic –des dels mateixos viatgers, famílies o  grups d’escolars fins als interessats en urbanisme o professionals de l’arquitectura– i ser concisa en el missatge a transmetre.

La mostra presenta una col·lecció de dibuixos i fotografies al voltant d’una sèrie d’obres seleccionades per indagar en el seu significat i comprendre-les en tota la seva dimensió. En aquest sentit, Ariadna Perich, arquitecta externa i una de les comissàries de l’exposició, considera que “aquesta és una forma pionera de mostrar els projectes tal i com són, ja que les imatges no han estat manipulades, sinó que es presenten tal i com han estat captades durant el seu procés executiu”. Segons Perich, també és important mostrar “aquesta idea de capes, apropar els espais públics als edificis de caràcter patrimonial com, per exemple, la plaça de la Vila a Montgat davant de l’ajuntament; o la rehabilitació del mercat de Santa Coloma al seu entorn o als carrers més propers”. En aquest sentit, conclou, “no hi ha una classificació clàssica, només de places o carrers, i tampoc es busca la perfecció de la imatge, sinó la bellesa del procés”.

Habitacions identificades amb hashtags

El vincle que uneix el lloc i el tema és el recorregut que els visitants poden fer a través de les diverses habitacions identificades amb l’ajuda de hashtags. A més, en aquests espais també poden visualitzar els diferents projectes metropolitans tot escoltant suites musicals de diversos autors… i sentir-se com a casa.

Els projectes que es mostren tenen diferents escales, naturaleses i morfologies però el fil conductor és la reflexió a doble escala: des de la mirada més pròxima fins la visió més allunyada. Hi ha grans projectes de sistemes d’infraestructures o projectes de planejament urbanístic que han d’estructurar el territori, com ara vies verdes o la recuperació d’espais fluvials. També hi ha projectes que prenen una dimensió supramunicipal, com alguns parcs o vies cíviques, que incideixen en més d’un municipi. I fins i tot es poden conèixer molts projectes d’espai públic o de caràcter paisatgístic que tenen una clara incidència local, com ara places o equipaments cívics, però que, tanmateix, es relacionen amb altres elements territorials i tenen repercussió més enllà del seu municipi.

Aquest any, a més, amb motiu de 48h Open House Barcelona, els dies 27 i 28 d’octubre s’oferiran visites guiades de l’exposició “Suite Metropolitana” i també alguns dels edificis o espais que formen part de l’exposició, per completar el coneixement de cada projecte de manera lúdica. Per Elisenda Bonet, directora del Festival d’Arquitectura de Barcelona, és important reivindicar l’arquitectura i l’urbanisme com a cultura, perquè el paisatge construït és l’eix més important que es pot trobar a la ciutat”.

Per Marta Pérez, la exposició suposa també “una píndola molt important per saber a què es dedica cada àrea, i ofereix al visitant la possibilitat d’escollir la forma d’apropar-s’hi”. Segons Pérez, “hem de fer accessible l’arquitectura perquè la nostra tasca incideix directament en la qualitat de vida de les persones. Aquesta exposició és també una oportunitat per al ciutadà per conèixer tota la feina que es fa des de l’Àrea Metropolitana i també l’equip que hi ha darrere”.

Deja un comentario.

Tu dirección de correo no será publicada.


*