L’energia pública s’estén per l’àrea metropolitana

A partir del gener Barcelona Energia començarà a subministrar electricitat també als edificis públics de l'AMB i s'espera que ben aviat ho faci als ajuntaments metropolitans i les seves empreses municipals.

Víctor Saura
 
 
La producció de la placa fotovoltaica del Fòrum la gestionarà Barcelona Energia | Foto: iStock

La producció de la placa fotovoltaica del Fòrum la gestionarà Barcelona Energia | Foto: iStock

Diumenge 1 de juliol va començar a funcionar Barcelona Energia (BE), operadora pública d’energia gestionada per l’empresa metropolitana TERSA (Tractament i Selecció de Residus SA), que subministra electricitat als edificis municipals de la ciutat. A partir del gener de 2019 aquest subministrament s’estendrà als edificis de l’AMB, i una mica més endavant, al voltant de 20.000 domicilis de Barcelona, tots ells de famílies vulnerables. L’objectiu, segons el vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, Eloi Badia, és avançar “cap a un model de sobirania energètica, que ens permeti deixar de dependre de les grans elèctriques privades.

Es va optar per TERSA, explica Joan Pinyol, director de Medi Ambient de l’AMB, perquè era el més pràctic. “Per la Llei del sector elèctric, l’activitat de comercialització d’energia elèctrica s’ha de desenvolupar mitjançant una societat mercantil, i TERSA ja estava donada d’alta en el mercat elèctric i tenia aquesta experiència de venda al mercat majorista d’electricitat”, comenta.

Restriccions legals

“Quan vam començar a analitzar quina podia ser la intervenció de l’AMB per caminar cap aquest model de sobirania energètica vam veure que la legislació espanyola és molt restrictiva”, apunta Pinyol. “Nombroses ciutats del món tenen una companyia pública local de distribució elèctrica, i aquí és impossible. No podem intervenir ni en el transport ni en la distribució –es lamenta–, i per això ens vam haver de concentrar en la comercialització, volem que Barcelona Energia sigui el facilitador del canvi de model”. Des de finals de l’any 2017 TERSA compta amb tots els permisos administratius necessaris per comercialitzar l’energia.

“Calen canvis en la legislació del sector elèctric, i la prova és que tenim les tarifes públiques més cares del món”, reclama Pinyol. En la darrera dècada, la factura del preu de l’electricitat a Espanya s’ha encarit un 70%.

També existeix una limitació legal pel fet de ser una comercialitzadora d’un ens públic: el 80% de l’activitat ha d’anar dirigida als ens públics que participen en el capital de la societat i un 20% de la seva activitat pot anar dirigida a tercers, per això s’ha fet el càlcul que es podrà arribar a unes 20.000 llars de famílies. Aquesta xifra anirà augmentat en la mesura que ho vagi fent el volum de negoci de Barcelona Energia.

Foment de renovables, autoconsum i estalvi energètic

Més enllà de la comercialització d’electricitat, Barcelona Energia pretén sobretot ser un agent de transformació del model energètic a Barcelona i àrea metropolitana, en especial a través del foment de la generació d’energies renovables a escala local, la incentivació de l’autoconsum (mitjançant plaques solars als edificis d’oficines i habitatges), així com l’assessorament sobre estalvi energètic als seus clients. En altres paraules, BE també es dedicarà al manteniment d’instal·lacions fotovoltaiques i a fer de representant de productors locals d’energia solar, a fi de facilitar les gestions de venda de la seva producció al mercat elèctric.

En paraules d’Eloi Badia “volem que la gent, però també les administracions, perdin la por a les plaques fotovoltaiques i a generar la seva pròpia energia”. “El model energètic actual  és ineficient i perjudicial per al medi ambient i la salut de les persones. Es basa en els combustibles fòssils, creant així una forta dependència de l’exterior, i generen emissions contaminants i de canvi climàtic”, afegeix.

Aquests plans s’han vist reforçats pel reial decret-llei aprovat pel Consell de Ministres el passat 5 d’octubre, de mesures contra la pobresa energètica. Entre altres coses, s’ha decidit derogar el que es coneix com l’impost al sol, una taxa que s’imposava als autoconsumidors d’energia generada i consumida a la mateixa instal·lació. D’aquesta manera, el Govern ha decidit incentivar l’autoconsum d’energia elèctrica sense peatges ni càrrecs, en sintonia amb el que s’està fent a Barcelona.

Pla Clima i energia 2030

Una electrolinera a Barcelona | Foto: iStock

En aquesta línia, l’AMB va aprovar fa unes setmanes l’estratègia Pla Clima i energia 2030, per contribuir a la lluita contra el canvi climàtic. L’objectiu d’aquest pla és provocar un canvi d’hàbits a la ciutadania, alineats amb les directrius de la Unió Europea, la qual exigeix per a l’any 2030 un descens de les emissions de CO2 en un 40%, un augment en l’ús de renovables en un 30%, i la millora de l’eficiència energètica en un 30%.

Entre les accions impulsades directament per l’AMB, un 24% de la reducció d’emissions correspondrà a millores en les instal·lacions metropolitanes, un 35% a millores en eficiència energètica i un 41% en canvis en la mobilitat. El pla contempla fins a 96 accions diferenciades, totes elles amb aplicació pràctica al territori i dividides en quatre eixos: renaturalitzar espais, potenciar la generació d’energies renovables i millorar l’eficiència energètica (per exemple, potenciant les instal·lacions fotolineres i electrolineres), sensibilitzar la ciutadania sobre els efectes del canvi climàtic, i aconseguir una plena coordinació amb els ajuntament metropolitans.

1 Comentario en L’energia pública s’estén per l’àrea metropolitana

  1. Concepció Sala // 13 de novembre de 2018 en 15:52 // Respon

    Ja era hora

Deja un comentario.

Tu dirección de correo no será publicada.


*