Arrenca l’Estiu Metropolità 2018 amb platges de qualitat i personalitat pròpia

L’AMB ha donat el tret de sortida a la nova temporada de l’Estiu Metropolità, que aquest any posa el focus en la identitat, qualitat i diversitat de les platges. Els usuaris avalen la bona qualitat de les platges amb un 8, la nota més alta dels últims 12 anys.

Laura Reinón
 
 
Platja de Castelldefels  | Foto Robert Ramos / AMB

Platja de Castelldefels | Foto Robert Ramos / AMB

La identitat es troba en la diversitat“. Aquest és el leitmotiv d’enguany per posar en valor el coneixement i l’expertesa del servei de platges de l’AMB, que ja fa 20 anys que vetlla per la bona qualitat d’un total de 41 platges al llarg dels 42 kilòmetres del front marítim metropolità.

L’acte d’inauguració de la temporada, que va tenir lloc a Castelldefels, va comptar amb la presència de Ramon Torra, gerent de l’AMB, Xavier Segura, director de Serveis d’Espai Públic, Jordi Bordanove, coordinador de Serveis de Promoció i Conservació, Maria Miranda, alcaldessa de Castelldefels i Xavier Amate, regidor d’aquest municipi i Tomàs Molina, meteoròleg de TV3.

Sota el paraigua “d’Estiu Metropolità”, l’AMB ha destacat aquest any l’alta qualitat de les platges metropolitanes, així com la seva personalitat diferenciada. Segons Torra, “les platges són un espai natural que forma part de les singularitats de l’àrea metropolitana i corresponen al principal espai d’us públic de Barcelona, amb més de 10,5 milions d’usuaris a l’any”. Paral·lelament, “treballem per donar estabilitat a les platges davant dels temporals i la regressió del litoral, tenint en compte que són espais molt sensibles”, explica el gerent de l’AMB.

Ramon Torra, gerent de l’AMB, en la presentació de la campanya. A la dreta, Tomàs Molina | Foto Robert Ramos / AMB

Alta qualitat de les platges metropolitanes

L’alta qualitat ambiental de les platges metropolitanes i la seva personalitat diferenciada són dos dels factors que els usuaris valoren més positivament: gairebé un 8 sobre 10 de puntuació i un índex de satisfacció del 110%, que representa el valor més alt fins al moment, segons l’última enquesta de satisfacció dels usuaris de les platges metropolitanes encarregat per l’AMB a l’IERMB.

Aquestes dades avalen, a més, la feina que s’està fent des de l’AMB en l’àmbit de manteniment i gestió, malgrat l’augment de visitants i els estralls dels temporals. Altres aspectes molt valorats pels usuaris són la tranquil·litat, el paisatge, l’entorn, la informació, les dutxes, la senyalització i  l’accessibilitat a les platges.

La gestió acurada que es porta a terme des de l’AMB es fa respectant la identitat del litoral metropolità i potenciant, al mateix temps, la personalitat de cadascuna de les platges: des de les urbanes, com a Badalona, fins a les platges totalment naturalitzades, com la del Prat del Llobregat; passant per les destinades a un públic més familiar, com les de Castelldefels o Gavà.

Amb vocació de servei públic

L’Estiu Metropolità ha arrencat la temporada amb vocació de servei públic. Els ciutadans poden gaudir aquest any de 41 platges molt diverses al llarg dels 42 kilòmetres del front marítim metropolità, que actualment forma part del teixit urbà com un espai públic de primera categoria.

Durant els últims anys, l’ús de les platges metropolitanes per al lleure ciutadà s’ha doblat fins arribar als 10,5 milions de persones en el any 2016. Aquest increment dels usuaris s’explica no només per la bona qualitat de les platges, sinó també per la diversitat d’activitats que la població pot realitzar més enllà de prendre el sol i banyar-se: apuntar-se als itineraris i les visites guiades; gaudir dels espais d’aprenentatge mediambiental basats en el joc; participar en activitats lúdiques i educatives de caire ambiental; jocs en família i, com no podia ser d’una altra manera, jugar al futbol o al korfbal.

Entre les novetats d’enguany es troba també la implantació d’una nova senyalització informativa, així com un estudi d’accessibilitat que vol garantir l’accés a les platges de qualsevol persona.

Darrera d’aquesta vocació de servei es troba l’equip tècnic de platges que, des del 1998, s’encarrega del manteniment del litoral metropolità i vetlla per posar tot el seu coneixement i expertesa al servei de la ciutadania.

Per a tots els gustos

Cadascuna de les platges del litoral metropolità gaudeix d’una identitat pròpia i particularitats específiques. Barcelona, per exemple, disposa de més de quatre quilòmetres i mig de platges equipades i disponibles pel bany. La seva característica principal és la seva condició “d’urbanita”, ja que disposa de grans espais oberts per a l’ús ciutadà fàcilment accessibles des de qualsevol punt de la ciutat.

Entre les platges més concorregudes, destaquen les de Sant Sebastià, Sant Miquel i la Barceloneta, les més antigues i de major tradició, i també les més freqüentades pels barcelonins i visitants estrangers. Els usuaris més tranquils trobaran un paradís en les de la Nova Icària i Bogatell, aquesta última amb una gran diversitat d’equipaments, com ara els camps de vòlei o les àrees de jocs.

Foto Robert Ramos / AMB

Les tres xemeneies de l’antiga central tèrmica perfilen l’horitzó de la Platja del Litoral de Sant Adrià del Besòs i que, juntament amb la del Fòrum, representen una oferta d’espai públic de gran qualitat. Molt recomanades pels que busquen pau sense sortir de la ciutat.

Can Camins és per la seva part una de les platges amb més equipaments del Prat del Llobregat, entre els que destaca el Centre Municipal de Vela. A Badalona, el litoral s’estén al llarg de gairebé cinc quilòmetres, dels quals 3,7 són de platges. Un dels elements més identificables d’aquest sector de la costa és el Pont del Petroli: una antiga estructura de pilones, que avança uns 250 metres mar endins i ofereix vistes privilegiades de la ciutat. Una de les platges menys concorregudes i discretes del municipi és la de la Mora, ubicada entre el límit de Sant Adrià del Besòs i el port de Badalona. A l’altre extrem es troba la platja Patins de Vela, la més coneguda, ja que és on es troba el Club Natació Badalona i on es concentren els amants de la vela.

Les platges de Montgat són molt visitades per tots els usuaris de l’àrea metropolitana gràcies a la seva accessibilitat, a més incorporen un sortint rocallós que dóna encant i varietat al paisatge. Bon exemple d’això és La platja de les Roques, una cala petita limitada al nord pel que queda de les roques del Turó de Montgat.

Si parlem d’oci, hem d’esmentar les platges de Gavà, que ofereixen infraestructures molt ben integrades a l’entorn en una zona costanera privilegiada. Com a curiositat, a la Platja de l’Estany es troba l’últim càmping que queda al delta del Llobregat, dels molts que van aparèixer als anys 1950 i 1960.

A Viladecans val la pena fer una passejada per les seves platges sense urbanitzar fins arribar al mirador que hi ha entre les platges del Remolar i Cal Francès per gaudir de les vistes de l’entorn.

Si ens desplacem a Castelldefels, les tres platges del municipi ocupen una extensió de gairebé cinc quilòmetres i disposen d’un Club Nàutic, un Club Marítim i diferents escoles de vela on es poden practicar tot tipus d’activitats aquàtiques.

Precisament, la presentació de l’Estiu Metropolità d’enguany es va portar a terme a Castelldefels per la diversitat i personalitat de la seva platja: per una part té el component urbà, ja que es troba al front marítim de la ciutat; té també una extensió important de dunes híbrides que han ajudat a la recuperació de la biodiversitat; i és, alhora, un espai públic idíl·lic per anar-hi en família, ja que compta amb tots els serveis i usos possibles.

Els punts d’interès de totes les platges es poden consultar aquí.

Deja un comentario.

Tu dirección de correo no será publicada.


*