Premis Francesc Candel: la cultura com a eina d’inclusió

L’edició d’enguany dels Premis Francesc Candel posa el focus en joves i dones i augmenta la seva dotació a 12.000 euros per cadascun dels tres projectes seleccionats

Redaccio
 
 

Promoure i difondre la inclusió a través de la cultura. Aquesta és la finalitat principal del Premis Francesc Candel, de la Fundació Carulla, que aquest any arriben a la seva edició número catorze. El certamen vol reconèixer les bones pràctiques d’entitats i institucions que promoguin –mitjançant la cultura i la llengua principalment- la cohesió en la societat catalana entre les persones de diferents nacionalitats, amb especial atenció a la població més jove i a les dones.

La convocatòria és oberta a empreses i organitzacions sense ànim de lucre, per a iniciatives i projectes a Catalunya que s’estiguin desenvolupant actualment i es vulguin mantenir actius o donar un salt qualitatiu. Iniciatives com aquesta de la de la Fundació Carulla són molt importants i suposen una ajuda moltes vegades vital per a entitats que tenen dificultat per tirar endavant els seus propòsits. Per aquest motiu, l’edició d’enguany augmenta la dotació dels premis, que passa a ser de 12.000 euros per cadascun dels tres projectes seleccionats.

Participació de dones i joves immigrants

Els projectes que es presentin als Premis Candel han de fer servir la cultura -que inclou valors socioculturals, llengua, tradicions, geografia i història–, com a element principal del seu plantejament per afavorir la inclusió, tenint en compte especialment la participació de dones i joves immigrants en àmbits culturals; aportant una visió positiva de la diversitat als mitjans de comunicació, ajudant a construir sentiment de pertinença… Afavorint, en definitiva, que el procés d’inclusió sigui una oportunitat per a l’apoderament com a nous ciutadans de Catalunya.

Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, i Fatima Ahmed, membre del jurat, i responsable de Diàlegs de Dona, entitat guanyadora del Premi Francesc Candel el 2016 amb el projecte “Sóc dona, soc la teva igual”, en una entrevista concedida a la Xarxa Comunicació Local, parlaven de la importància d’aquests col·lectius de cara a la inclusió: “els joves son el futur”, deia Esteve, “molts d’ells han nascut aquí i tenen les mateixes aspiracions que qualsevol jove. D’altra banda, posant el focus en les dones, que són pilar de la família, el treball s’estén a la resta del nucli familiar. Moltes vegades són més accessibles i fan més xarxa”.

Diàlegs de Dona, entitat guanyadora del Premi Francesc Candel el 2016 amb el projecte “Sóc dona, soc la teva igual”

Pel que fa a la sensibilització, Ahmed considera que “una societat es cohesiona gràcies a polítiques d’inclusió, amb una visió positiva i a partir de les interaccions entre el nouvinguts i els veïns dels barris on arriben. És molt important treballar en xarxa perquè això sigui possible, es una feina de tots”.

Per la directora de la Fundació, “l’educació i l’escola són fonamentals. Els nens es troben entre ells i no perceben les diferències. És enriquidor quan l’escola assumeix una classe amb normalitat”.

En aquests temps convulsos, ambdues destaquen la importància de potenciar iniciatives com els Premis Francesc Candel, “que vetllin per la inclusió de tots els col·lectius, vinguin d’on vinguin”. Segons Esteve, també “ens agradaria premiar aquells projectes que tinguin continuïtat, que el premi els pugui acompanyar durant un temps, que no sigui només una injecció que arriba una vegada i no saps quan es repetirà”. A més, afegeix, “no han de ser projectes dirigits únicament a persones immigrants, sinó que atenguin a persones en general, que les puguem atendre conjuntament en condicions d’igualtat”.

A més de Fàtima Ahmed, formaran part del jurat Miriam Hatibi, M. Àngels Roque, Orland Cardona, Laia Tomàs, Edgar Iglesias i Rita Marzoa.

Els premis Candel compten amb la col·laboració de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, i la presentació de candidatures es pot fer a través de la web de la Fundació Carulla fins el dia 15 de juny. Els guanyadors es donaran a conèixer durant el mes d’octubre.

Deja un comentario.

Tu dirección de correo no será publicada.


*