Màlaga: rock, indie i art urbà

De dia, alguns carrers de la ciutat són un museu a l'aire lliure. De nit, amaguen racons on escoltar bona música en directe.

Alicia Fàbregas
 
 
 

La llavor es va sembrar en un lloc que sembla més propi de Torrente que de la música rock: a Torremolinos. Va ser allà, el 1991, on el Lorenzo i el Frank van obrir el primer ZZ Pub. L’única cosa que podien tenir en comú amb els texans ZZ Top és que tots dos havien nascut al sud dels seus respectius països. Sigui com sigui, els deuria anar bé, o potser van pensar que els podria anar molt millor, i per això van decidir, tres anys més tard, traslladar el negoci a la capital de província, a Màlaga.

Van encertar, perquè, després de gairebé tres dècades i més de 10.000 concerts, el ZZ Pub segueix en peus i és, probablement, un dels bars de música en directe – soul, rock, indie, funk, blues…– més mítics de la ciutat. De diumenge a dijous es poden escoltar allà tant bandes locals com nacionals i fins i tot internacionals.

Concerts ZZ Pub Málaga

Música en directe al ZZ Pub. ALICIA FÀBREGAS

De fet, per aquella zona, en ple centre de la ciutat, hi ha un bon grapat de bars interessants. Està, per exemple, un altre local bastant conegut de les nits malaguenyes, un lloc on sona principalment rock i punk, i on a més es pot tapejar: el Drunk-O-Rama, probablement una picada d’ullet a la sèrie de recopilatoris de música Punk-O-Rama, sobretot de punk rock, que va veure la llum per primera vegada a principis dels 90. Com explicava l’amo del bar en una entrevista, la idea de posar en marxa aquest projecte va sorgir com a resposta a una pregunta: “Com és possible que a Màlaga no hi hagi un bar on escoltar els Ramones, els Sonics o Little Richard?”.

Però la ciutat no es limita a aquests gèneres musicals, de fet, l’indie també està arrelant fort. Tant, que fa un parell d’anys va néixer a Màlaga l’Oh, see!, un festival de música indie on el mes de setembre passat van tocar grups com Love of Lesbian, Carolina Durant o Airbag, entre molts altres.

Parets que són obres d’art

Entre sexshops i puticlubs, com a guèisers, emergeixen murs d’edificis sencers que grans artistes com Shepard Fairey, conegut artísticament com Obey, Roa i molts més han convertit en obres d’art. Hi ha també, de tant en tant, exposicions de fotos que pengen dels balcons, concerts, arts escèniques a peu de carrer, rutes gastronòmiques, festivals de cinema…Tot això s’engloba dins del MAUS: Màlaga Art Urbà al Soho.

art urbà MAUS Málaga

Art urbà a la zona del MAUS. ALICIA FÀBREGAS

Tot va sorgir d’una iniciativa ciutadana. Van ser els veïns i comerciants del Moll Heredia, amb l’ajuda de l’Ajuntament de Màlaga, els que van fer possible el MAUS, que ha aconseguit una gran transformació urbanística de la zona. El barri barreja ara allò antic i decadent amb el més modern, i desprèn certes reminiscències de la metamorfosi de llocs com el Raval de Barcelona, o algunes zones de Lisboa o Porto, combinat amb el Brick Lane londinenc però a l’andalusa. Un llenç a l’aire lliure, una galeria d’art urbà on més de 100 artistes de tot el món han deixat la seva impremta i on es duu a terme una bona programació en tots els àmbits artístics.

Per això el projecte Google Street Art s’ha fixat en el Soho de Màlaga i el recull en la seva col·lecció de cinc mil imatges d’obres d’art urbà repartides per quinze països a tot el món.

Vueling vola des de Barcelona a Màlaga cinc cops al dia.

Deja un comentario.

Tu dirección de correo no será publicada.


*