Toulouse, camí de les estrelles

“Només amb el cor es pot veure bé; l'essencial és invisible als ulls”. Antoine de Saint-Exupéry

Roger Karabak
 
 
 
La 'ciutat rosa' de nit. THOMAS DESPEYROUX

La 'ciutat rosa' de nit. THOMAS DESPEYROUX

En traspassar l’entrada de l’Hotel Grand Balcon, en un discret racó pròxim al bar, un es troba amb fotografies de grans noms de l’aviació francesa: Latécoère, Guillaumet, Mermoz i…Antoine de Saint-Exupéry. L’escriptor i referent de l’aeronàutica s’allotjava sempre a l’habitació número 32. Aquí, amb una Bíblia encadenada a la tauleta de nit, un vell gramòfon portàtil i una finestra des de la qual s’albira la Basílica de Saint-Sernin, va escriure retalls d’El Petit Príncep mentre bevia i ballava al so de Carlos Gardel.

Des de 1920 Toulouse viu un estret romanç amb la indústria de l’aviació, que es va iniciar quan reconegudes aerolínies de serveis postals van establir la seva seu en la zona. En aquests anys, un grup d’aventurers de les altures complien el seu somni i unien les ciutats de Toulouse i Dakar (el Senegal encara era colònia francesa) amb un vell avió d’hèlix Lockheed. En aquests primers ocells de l’aire transportaven el correu provinent de la metròpolis. El viatge durava dies i es veien obligats a fer parades tècniques a Espanya, el Marroc i Mauritània.
Avui, moltes coses han canviat a la ciutat que alberga la fàbrica mundial d’Airbus: ja no s’envien cartes polsoses i humides al tròpic ni s’escup la passió del tango des de l’elegant façana de maó vermell de l’Hotel Grand Balcon.

Air France

L’últim Concorde. ROGER KARABAK

La ciutat rosa

Toulouse és avui un lloc partit en dos; un centre nostàlgic i anyenc que divideix l’omnipresent riu Garona i un extraradi en el qual es creuen els avions i les estrelles. El sobrenom li ve donat pel color característic de la majoria dels seus edificis, construïts en maó sense recobriment que li atorguen aquest tó rosat a tot el barri antic. Van ser pensats d’aquesta manera perquè la ciutat es troba en una zona de poc relleu, sense grans muntanyes ni pedreres d’on extreure pedra.

A escassos 500 metres de l’hotel que freqüentava Saint-Exupéry es troba la Basílica de Saint-Sernin, la segona església del món amb més reliquiaris i el lloc al qual va donar nom el primer bisbe de la ciutat, arrossegat i lligat a un toro en negar-se a participar en un ritu pagà.

Si el visitant camina els endreçats carrers pròxims a l’ajuntament en un calorós matí d’agost es trobarà amb una infinitat d’accents creuant-se en l’aire, tan excitants i indesxifrables com un grapat de notes de jazz. En el Capitoli, sempre dinàmic i amb una gran creu occitana amb els dotze signes del zodíac incrustada en el centre de la plaça, les terrasses dels bistrós s’ensenyoreixen dels pocs espais de penombra i allí s’amunteguen turistes rossos, pèl-rojos i bruns disposats a pagar tres euros per un xarrup de cafè. Per si no s’havien adonat, això és França: una evocació constant a la nostàlgia però amb preus del futur. Millor dit, de ciència-ficció.

L’estampa que ofereix Toulouse en ple segle XXI és la d’un bucolisme lleugerament pertorbat, especialment si el foraster passeja a totes dues ribes del Garona. Parelles d’enamorats, jovials grups d’adolescents, pintors expressionistes i trapezistes penjades del Pont Neuf comparteixen espai amb les hordes de turistes asiàtics amb cronòmetre en mà i les càmeres fotogràfiques com a fusell d’assalt. Click, click. Un minut i canvi d’escenari. Espera, espera. Click. La funambulista encara continua suspesa en l’aire i una senyora gran japonesa amb una coixesa latent no pot enxampar el seu grup. S’asseu i la seva mirada es perd en l’infinit, clavada entre l’antic edifici de la duana i l’equilibrista. Ara, és una espectadora més en el teatre de la nostàlgia que és aquesta ciutat.

L’equilibrista del Garona. ROGER KARABAK

Vueling vola de Barcelona a Toulouse tres cops per setmana.

1 Comentario en Toulouse, camí de les estrelles

  1. Llàstima, Toulouse dóna per molt més. Una visió més aviat sentimental, parcial i simplista però

Deja un comentario.

Tu dirección de correo no será publicada.


*