Bergen és una ‘eutopia’

El Bryggen capta tota la història de Noruega: de com un lloc de tavernes fumejants i mariners encorbats es va convertir en el paradigma del benestar.

Roger Karabak
 
 
 
Vista de Bergen des de Floyen. ROGER KARABAK

Vista de Bergen des de Floyen. ROGER KARABAK

Trepitjar el Bryggen per primera vegada en una nit de finals de febrer només pot narrar-se amb un paraigua a la mà i un fotograma clavat en la ment. Nordic Noir, per descomptat. I si pot ser amb el famós detectiu Varg Veum perseguint a un assassí, tant millor.

Una estona abans, més concretament a les 19.04, el tren que em porta d’Oslo arriba a la seva destinació amb puntualitat escandinava després de 423 minuts de trajecte. Un recorregut en el qual deixo enrere llacs, cascades i una infinitat de famílies locals embotides en les seves robes Helly Hansen.

El clima de Bergen alberga un dels secrets millor guardats del caràcter noruec: la seva imprevisible dualitat. La que atorga ser un lloc amb més de 250 dies a l’any de precipitacions i ser, a la vegada, una de les poques ciutats del país en les quals mai fa acte de presència la neu a causa dels corrents que arriben del golf de Mèxic. Aquesta dicotomia es divideix entre una naturalesa torrencial i etílica durant el cap de setmana i una actitud desapassionada la resta del temps.

Turistes al Bryggen. ROGER KARABAK

Al matí següent, aquesta instantània tantes vegades vista i imaginada: 62 cases de fusta en fila, una al costat de l’altra. Blanques, vermelles i marrons. Alguns comerciants arrufen les celles en veure les portes dels seus negocis permanentment entreobertes mentre un parell de llauradors d’aquests que no borden –fins i tot els gossos adopten l’assossegada manera de ser dels seus amos- els observen amb displicència: semblen ser els únics que no s’han assabentat que els arquitectes del segle XIII encara no tenien softwares d’última generació. Algunes cases del moll (Bryggen en idioma bokmal) segueixen tan torçades com el primer dia.

Aquesta pintoresca zona és l’epicentre de la vida a la ciutat. Ja ho era en els seus orígens quan la Lliga Hanseàtica ho va establir com un punt clau de comerç entre els països del nord d’Europa en el segle XIV. En els carrerons interiors del barri els mariners alemanys s’inflaven a cervesa mentre cortejaven a les senyoretes locals entre l’olor a fusta podrida i la tènue resplendor que llançaven les finestres de les cases. La vida pirata, la vida millor. Uns metres més enllà, al costat de la badia de Vägen, els pescadors del nord de Noruega descarregaven el bacallà sec després d’un viatge de més de mil milles nàutiques en el qual molts es deixaven la vida entre les feroçes ones mentre a uns altres se’ls escorria en el delerós dia a dia d’un moll en el qual els greus incendis van jugar un paper crucial. Al llarg de la història, el foc ha obligat a reconstruir la zona en diverses ocasions. L’última, en 1702, coincidint amb l’ocàs d’aquesta federació de comerciants que controlaven el Mar Bàltic.

Però no només les flames han amenaçat la integritat de Bergen, també la pesta negra o l’explosió d’un vaixell de càrrega holandès amb 120 tones d’explosius durant l’ocupació alemanya en la II Guerra Mundial. Bergen és avui dia un territori que gaudeix d’una ben merescuda jubilació després d’un passat turbulent.

Parada al Mercat del Peix. ROGER KARABAK

Bryggen és el barri germinal d’una ciutat en la qual avui l’intercanvi comercial entre locals i germans es redueix a botigues de souvenirs i visites guiades. Cada dia, un bon grapat de turistes de múltiples nacionalitats atraquen en algun dels molls i durant unes hores s’ensenyoreixen de la zona: proven la carn de balena en el Fisktorget (Mercat del Peix), fotografien sense parar l’acolorida filera de cases i prenen cerveses a dotze euros sense perdre de vista els seus impermeables ara que ja no hi ha màquines expenedores de paraigües.

La pluja sempre present. ROGER KARABAK

Vueling connecta Barcelona i Oslo tres cops a la setmana (dilluns, dimecres i divendres) a partir del mes d’abril.

Deja un comentario.

Tu dirección de correo no será publicada.


*